Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Wiosna za pasem. Co zrobić, żeby cieszyć się zdrowymi warzywami z własnego ogródka?


Coraz więcej osób decyduje się na uprawę warzyw w swoich przydomowych ogrodach czy działkach, aby w sezonie móc cieszyć się zdrowymi i świeżymi warzywami.

Uprawa warzyw

Ci, którzy nie są pewni, czy warzywnik da im tyle radości, ile oczekują, mogą zacząć od uprawy kilku gatunków pomiędzy rabatami kwiatowymi. W ten sposób oprócz ziół można uprawiać np. sałatę, czy pomidory. Jeśli jednak chcielibyśmy uzyskać zbiory zaspokajające potrzeby całej rodziny, przynajmniej przez część roku, warto pomyśleć nad założeniem większego ogrodu warzywnego. Odnośnie wyboru nasion warzyw to warto skontaktować się ze sklepem internetowym Świat Kwiatów, który posiada tysiące odmian w swojej ofercie.

Wybór odpowiedniego miejsca

Kiedy zdecydujemy się na założenie warzywnika na działce czy w ogrodzie, pierwszą kwestią, jaką musimy rozstrzygnąć, jest rozmiar gruntu przeznaczonego pod uprawę. Ilość miejsca dla warzyw zależeć powinna przede wszystkim od tego, jaki cel chcemy osiągnąć. Jeśli marzymy o tym, aby cieszyć się świeżymi zbiorami od wczesnej wiosny do późnej jesienni, powinniśmy wygospodarować 50 m2 uprawy na każdą osobę w rodzinie. Jeśli dodatkowo chcemy zrobić zapas warzyw na zimę oraz przetwory, to musimy zwiększyć powierzchnię grządki do 80 m2 na osobę. Pamiętajmy przy tym, że większa działka to nie tylko więcej warzyw, ale także więcej pracy. Kiedy już zdecydujemy, jaką powierzchnię powinien mieć nasz warzywnik pora, aby wybrać najodpowiedniejsze miejsce na jego założenie. Stanowisko przeznaczone do uprawy warzyw powinno być osłonięte od wiatru i dobrze nasłonecznione. Należy zatem zwrócić uwagę na otoczenie i unikać miejsc, które w znacznym stopniu są zacienione przez wysokie drzewa. Poza tym grządkę warzywną warto usytuować w pobliżu ujęcia wody w ogrodzie, ponieważ to ułatwi nam jej podlewanie latem i wiosną. Jeśli nie ma takiej możliwości, wystarczy zaopatrzyć się w odpowiedniej długości wąż ogrodowy. Pamiętajmy także o tym, aby wybrać miejsce płaskie, wówczas woda podczas opadów deszczu będzie wsiąkała w ziemię, a nie spływała po niej.

Przegotowanie gleby

Zanim zaczniemy sadzenie roślin w naszym warzywniku, warto przyjrzeć się bliżej glebie, jaką dysponujemy. Dzięki temu będziemy mogli świadomie wybrać gatunki dopasowane do warunków, które panują w naszym ogrodzie, co z pewnością przełoży się na późniejsze efekty. Zacznijmy od określenia, czy mamy ziemię lekką, czy ciężką. Jeśli przy wykonywaniu prac ogrodowych przykleja się ona do narzędzi, a po każdym deszczu zmienia się w błoto, oznacza to, że dysponujemy cięższą ziemią. Jej zaletą jest to, że jest żyzna, ponieważ dobrze zatrzymuje wodę i składniki pokarmowe. Wiosną jednak wolno się ogrzewa, a latem, kiedy jest sucho, staje się twarda. Jej strukturę możemy poprawić, stosując kompost i obornik, a niekiedy piasek. Lekka ziemia jest bardzo przyjemna w uprawie. Jej przekopywanie jest dość łatwe, woda deszczowa szybko w nią wsiąka, a jej powierzchnia szybko przesycha. Wiosną szybko się nagrzewa, ale latem niestety szybko wysycha. Szanse na powodzenie uprawy zwiększy także znajomość odczynu gleby. Możemy go zbadać kwasomierzem, który kupimy w każdym dobrym sklepie ogrodniczym. Dzięki temu będziemy mogli dobrać gatunki, których wymagania są zbliżone do warunków, jakimi dysponujemy. Zanim zaczniemy sadzenie, miejsce pod warzywnik należy dokładnie, głęboko przekopać. Nie można przy tym zapomnieć o skrupulatnym oczyszczeniu ziemi z chwastów, szczególnie wieloletnich oraz kamieni. Warto także wzbogacić ziemie kompostem, obornikiem lub wieloskładnikowym nawozem mineralnym.

Planowanie uprawy

Zanim rozpoczniemy sianie i sadzenie warzyw, należy dobrze przemyśleć rozmieszczenie roślin na działce. W tym celu najlepiej zrobić listę warzyw, które chcemy mieć na swojej grządce. Następnie dobre jest rozplanować na papierze uprawę, uwzględniając nie tylko potrzebną powierzchnię, ale także odpowiednie sąsiedztwo, a w kolejnych sezonach także właściwy płodozmian. Nie możemy bowiem zapomnieć, że niektóre gatunki nie lubią swojego towarzystwa lub nie udają się po sobie nawzajem. Na tym etapie koniecznie należy także zaplanować ścieżki. Zanim je wyznaczymy, trzeba dokładnie przemyśleć, czy zagwarantują nam one łatwy dostęp do warzyw nie tylko podczas pielenia, ale również zbiorów. Ważne jest także zachowanie odpowiednio dużych odstępów pomiędzy rzędami, które umożliwią nam użycie narzędzi ogrodniczych podczas usuwania chwastów, czy spulchniania ziemi.
Artykuł sponsorowany / Świat Kwiatów

Więcej w warzywa, ogródek
Jak zdrowo wejść w nowy rok? Dietetyczka radzi: warto postawić na warzywa i sałatki

Przed nami sylwestrowa noc. Po świąteczny obżarstwie warto jednak zadbać, aby wejście w Nowy Rok służyło naszemu zdrowiu – radzi dietetyczka Natalia Palmowska. Warto postawić na...

Zamknij
RadioOlsztynTV