Aktualności, Gołdap, STYL i ZDROWIE
Warmińsko-mazurskie na trzecim miejscu w produkcji miodu
W 2016 roku w Polsce wyprodukowaliśmy 19 tys. ton miodu, rośnie też jego spożycie – informuje Główny Urząd Statystyczny. Wzrosła też cena. Obecnie za 400 gramowy słoik miodu wielokwiatowego musimy zapłacić prawie dwa razy tyle ile w 2000 r.
Najwięcej powstaje w woj. wielkopolskim, w ciągu minionego roku uzyskano tam 2366 ton miodu. Niewiele mniej produkuje się również w woj. lubelskim (2320 ton) i warmińsko-mazurskim (2141 ton).
Z danych GUS wynika, że przed rokiem w polskich ulach żyło około 983 tys. rodzin pszczelich. Zazwyczaj przeważają niewielkie pasieki posiadające od 11 do 50 pni. W pszczelarstwie pień oznacza rodzinę pszczelą wraz z ulem i plastrami.
Z roku na rok rośnie liczba osób zajmujących się pszczelarstwem w 2005 r. mieliśmy ponad 36 tys. pszczelarzy, z kolei w 2015 r. było ich już ponad 42 tys.
Jemy też coraz więcej miodu, w ciągu miesiąca jedna osoba spożywa ok. 30 gramów. I coraz więcej eksportujemy.
W 2016 r. wartość eksportu wyniosła 131,8 mln zł. Najwięcej sprzedaliśmy do UE, a głównymi odbiorcami naszego miodu są Francja, Niemcy i Belgia.
Źródło: PAP
Redakcja: A.Socha