Olsztyn, Braniewo, Aktualności, Aplikacja mobilna, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Kultura, Regiony
Warmia od kuchni. Biesiada i nowy kulinarny przewodnik

Fot. D. Grzymska
Pasztet ze śledzia, kuch czy kunsztyk warmiński. Specjałów tych można było skosztować na Warmińskiej Biesiadzie Kulinarnej w olsztyńskiej Kuźni Społecznej.
Smakołyki, odtworzone z dawnych warmińskich receptur były elementem promocyjnym książki „Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny”.
Współautorami publikacji są Agata Grzegorczyk-Wosiek i Wojciech Szalkiewicz, który przyznał że książka została napisana na potrzeby powstającego Szlaku Świętej Warmii.
Promujemy nowe wydawnictwo z serii Biblioteczka Świętej Warmii. Książka poświęcona jest kuchniom warmińskim. Chcemy pokazać Warmię od kuchni. Od kilku miesięcy lansujemy warmiński pasztet ze śledzia, który zdobył już sławę i uznanie wśród konsumentów. Pokazujemy, że można zbudować bardzo fajne warmińskie menu, które może być silnym magnezem dla turystów
– wyjaśnił Wojciech Szalkiewicz.
Agata Grzegorczyk-Wosiek dodała, że kulinarnych korzeni warmińskich potraw szukała w zamierzchłych czasach.
Zaczyna się od tego, że Warmia była Pruska i plemienna. Początek książki sięga aż do plemion pruskich, do dziejów archeologicznych. Próbujemy się przyjrzeć, jak Prusowie radzili sobie z pokarmami i co jadali. To są podwaliny kuchni, która przekształciła się w kuchnię warmińską, która jest bardziej oswojona i znana, chociaż przez długie lata ulegała rozmaitym ewolucjom
– stwierdziła.
„Kuchnie Świętej Warmii. Biesiadnik kulinarny” to kolejny, ósmy już, tom turystycznej serii Biblioteczka Świętej Warmii. Każda część zaprasza do wędrówki po regionie, tym razem szlakiem wytyczonym historią ludzi i miejsc związanych z jej kulinarnym dziedzictwem.
Posłuchaj wypowiedzi

Fot. D. Grzymska

Fot. D. Grzymska

Fot. D. Grzymska

Fot. D. Grzymska

Fot. D. Grzymska

Fot. D. Grzymska