Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna, Region, Regiony
W urzędzie wojewódzkim o zdrowiu i jedzeniu. Odbyła się konferencja „Czy wiesz, co jesz?”
„Czy wiesz, co jesz?” – takie pytanie zadają organizatorzy konferencji w Olsztynie. Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zaprosił wszystkie służby odpowiedzialne za żywność i producentów oraz konsumentów na dyskusję „o zdrowiu i pochodzeniu żywności”.
Wojewódzki inspektor i dyrektor placówki Ryszard Piórkowski przekonywał, że edukacja w dzisiejszych czasach jest konieczna, ale i współpraca różnych służb, odpowiedzialnych za żywność.
Na spotkanie przyjechał Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Przemysław Rzodkiewicz, który podkreślał, że o żywności w dzisiejszych czasach trzeba mówić także w kategorii bezpieczeństwa. Podobnie zdanie wyraził, obecny na konferencji, wojewoda warmińsko-mazurski Radosław Król.
Przemysł żywieniowy poszedł tak daleko, tak się zchemizował, jest tyle konserwantów, że dzisiaj powrót do normalnego żywienia w niektórych krajach jest bardzo ciężki. Skutki to otyłość, różnego rodzaju problemy zdrowotne są zatrważające. W Polsce cenimy żywność, cenimy jakość, przywiązanie do tradycji, natomiast konsument musi być świadomy swojego wyboru
– powiedział wojewoda.
Z kolei Katarzyna Iwaniszczuk z Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przekonywała, że dzięki kampaniom społecznym konsumenci stają się coraz bardziej świadomi.
Na konferencji dyskutowano także o tym, jak poruszać się w gąszczu deklaracji umieszczonych w oznakowaniu środków spożywczych, czy jak rozpoznać produkty tradycyjne, lokalne, regionalne oraz produkty o wysokiej jakości.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski