W Elblągu zachęcano do oszczędzania żywności
„Żywimy ludzi i zwierzęta nie niszcząc planety” – pod takich hasłem w Elblągu odbyło się spotkanie z okazji Światowego Dnia Żywności.
Uczniowie z elbląskich szkół i przedszkoli przekonywali, że jedzenia marnować nie należy. – Poprzez najmłodszych edukujemy całe rodziny – mówiła Teresa Bocheńska, prezes elbląskiego Banku Żywności. Podczas spotkania, które odbyło się w Szkole Podstawowej nr 21 w Elblągu, rozstrzygnięto także konkurs na najlepszy plakat i transparent o tematyce ekologicznej.
Nauczyciele z elbląskich szkół często rozmawiają z uczniami na temat niemarnowania jedzenia. Wprowadzają także praktyczne rozwiązania i stosują dobre praktyki. – W Szkole Podstawowej nr 4 jest lodówka, gdzie dzieci mogą podzielić się swoim posiłkiem – mówiła jedna z nauczycielek.
Z danych Banku Żywności wynika, że do marnowania żywności przyznaje się 45 procent Polaków. Wśród produktów, której najczęściej lądują w koszu są: pieczywo, wędliny, warzywa i owoce.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: A. Pastuszka
Redakcja: Ł. Sadlak