Vanillekipferln
Za tą tajemniczą nazwą kryją się pyszne adwentowe ciasteczka – waniliowe księżyce. Tym razem wersja dla łasuchów, którzy się odchudzają lub są na diecie bezglutenowej. Przepis banalnie prosty, wykonanie ekspresowe, a „niebo w gębie” gwarantowane. No i zdrowsze, bo bez glutenu i tzw. białej śmierci, czyli zwykłego cukru. Można powiedzieć, że to wypiek z serii „pogotowie ciasteczkowe” na wypadek niespodziewanych gości, bo śmiało można je przygotować godzinę przed wizytą.
Vanillekipferln to najpopularniejsze bożonarodzeniowe ciasteczka kruche, przyrządzane przez gospodynie z Niemiec i Austrii. Tym razem w wersji ulepszonej przez Alicję Borsiak-Śleszyńską. Ala ma niezliczoną liczbę pasji: leczy sztuką, wyrabia ceramikę, lepi, rzeźbi, maluje, rysuje, szyje, śpiewa a do tego gotuje i piecze. Opracowała kilkadziesiąt przepisów na słodkości, które nie zawierają glutenu i są mniej kaloryczne, czyli jednym słowem: zdrowsze. Zrobiła to jak mówi, z miłości do słodkości i … męża, który ze względu na swoją chorobę musi być na diecie bezglutenowej.
Dwa lata temu gościłam u niej z mikrofonem, w momencie gdy zbierała fundusze na wydanie swojej książki kucharskiej, za pośrednictwem portalu: „Polak potrafi”. Wtedy nie udało się zebrać całej sumy, jednak Ala nie zraziła się niepowodzeniem i wydała książkę pt.: „Z miłości do słodkości” w wersji elektronicznej. Następny krok to wersja papierowa, a ja wierzę, że tego dokona. 🙂
Ciasteczka vanillekipferln
Składniki: 280 g mąki gryczanej, 100 g orzechów lub migdałów, 1 jajko, 80 g brązowego cukru, 200 g masła, 1 łyżeczka cukru waniliowego lub aromatu i trochę cukru pudru do posypania.
Orzechy lub migały zmielić. Utrzeć masło z brązowym cukrem. Wymieszać z mąką, orzechami lub migdałami, wanilią i jajkiem. Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 min. do zamrażarki. Formować wałeczki, z nich księżyce i wstawić na 15 min. do piekarnika, rozgrzanego do 170-180 st. C. Gotowe – posypać cukrem pudrem. I to wszystko 🙂
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: