Ulubiona przekąska Norbiego. Kanapka ze ….
Każdy ma swoją ulubioną przekąskę. Norbi, autor przeboju „Kobiety są gorące”, poleca kanapkę ze śledziem.
Przepis jest prosty, tak jak samo danie. Filety śledziowe marynowane w zalewie octowej, zawijamy z cebulką (lub koprem), ewentualnie ogórkiem (może być korniszon), lub marchewką, spinamy wykałaczką i wkładamy do bułeczki posmarowanej masłem lub między kromki chleba. „Jest to pyszne danie, polecam też jako przekąskę” – zachwala Norbi.
Przepis na kanapkę ze śledziem Norbi przywiózł z niemieckiego kurortu Ahlbeck nad Bałtykiem. Tam serwuje się tą przekąskę jako śledzie a la Bismarck. Powód? Otóż „żelazny” kanclerz Niemiec przepadał za śledziami, które cenił bardziej niż kawior. Ponoć beczkę śledzi marynowanych otrzymał w prezencie na urodziny od właściciela jednego z pierwszych zakładów przetwórstwa rybnego na wybrzeżu Bałtyku. Bismarckowi tak zasmakowały, że wyraził swoje podziękowania w osobistym liście…
Autor: Z. Krzyżanowski (PAP Life)
Redakcja: Ł. Sadlak