Tęsknisz za piękną cerą? Zrezygnuj… z mleka
Nie od dziś wiadomo, że dieta ma niebagatelny wpływ na naszą cerę. Jednym z produktów, które u wielu osób wywołują skórne dolegliwości jest mleko. Czyżby całkowita z niego rezygnacja była skutecznym orężem w żmudnej walce z trądzikiem?
Trądzik wieku dorosłego to schorzenie, które spędza sen z powiek wielu z nas. Nieestetyczne wypryski usiłujemy wówczas zwalczać za pomocą skomplikowanych zabiegów kosmetycznych i całej gamy specjalistycznych produktów do pielęgnacji. Gdy każda z dostępnych metod zawodzi, pora nieco uważniej przyjrzeć się swojej diecie. To w niej może być ukryta odpowiedź na pytanie, dlaczego mimo tak wielu starań kondycja naszej cery wciąż nie ulega poprawie.
Oprócz czekolady i ostrych przypraw, najczęściej wymienianym produktem wśród kulinarnych sprawców trądziku jest mleko. Niestety obecnie wciąż niewiele jest badań, które jednoznacznie łączyłyby produkty mleczne z trądzikiem, a zaledwie nieliczne z nich odnoszą się do trądziku wieku dorosłego.
Według badań przeprowadzonych w 2015 roku, których wyniki opublikowano w „Journal of American Academy of Dermatology”, spożycie niskotłuszczowego i odtłuszczonego mleka może prowadzić do pojawienia się trądziku w dorosłym życiu. Z kolei w artykule opublikowanym w tym samym czasopiśmie w 2013 roku stwierdzono, że choć produkty mleczne wykazują związek ze skórnymi dolegliwościami, rezygnacja z nich nie powinna być stosowana jako jedyna forma terapii, ale raczej jako uzupełnienie sprawdzonych metod leczenia trądziku.
Dennis Gross, znany dermatolog gwiazd, współpracujący m.in. z Rosie Huntington-Whiteley i Zoe Kravitz, wyznaje, że choć dostępne badania nie pozwalają jednoznacznie stwierdzić, czy faktycznie istnieje związek między chorobami skórnymi a spożywaniem produktów na bazie krowiego mleka, miał w przeszłości pacjentów, których cera wyraźnie poprawiła się po wyeliminowaniu lub choćby zredukowaniu ilości wypijanego na co dzień mleka.
Na ten moment brakuje danych klinicznych pokazujących, że spożywanie produktów mlecznych ma w istocie negatywny wpływ na skórę. Zdarzało mi się jednak w ciągu mojej kariery, że pacjenci odzyskiwali zdrową i promienną cerę po ograniczeniu nabiału
– stwierdza Gross.
Reakcje skórne po spożyciu mleka zależą nie tylko od indywidualnych predyspozycji, ale także od ilości i rodzaju konsumowanych przez nas produktów mlecznych.
Myślę, że jakość odgrywa tu ogromną rolę. Organiczne mleko z pewnością wywoła inną reakcję niż mleko od krów, które są karmione hormonami. Możliwe, że te dodane składniki po dostaniu się do krwi wywołują trądzik
– zauważa Gross.
Pacjenci dermatolog Ellen Marmur z Nowego Jorku również dostrzegają korzyści z wyeliminowania mleka z codziennej diety.
Związek między funkcjonowaniem narządów wewnętrznych i kondycją skóry został ujęty nawet w tradycyjnej medycynie chińskiej. Technika zwana mapą twarzy sugeruje, który nasz narząd choruje w oparciu o miejsca na twarzy, gdzie znajdują się wypryski. Dla przykładu czoło i podbródek są powiązane z niewłaściwym trawieniem i problemami z żołądkiem.
Autor: PAP Life