Sylwestrowe sushi
W nadchodzącym roku życzę Państwu wszelkiej pomyślności, samych sukcesów i spełnienia marzeń.
Przed nami noc sylwestrowa. Wielu z Państwa wybiera się do znajomych lub organizuje zabawę w domu. Warto pomyśleć o ekstra potrawie z którą przywitamy Nowy Rok. Proponuję państwu sushi. Potrawa ta, o ile zna się tajniki jej przyrządzenia, jest prosta, szybka, efektowna i smaczna. Piotr Narel, szef kuchni restauracji Yoko w Olsztynie nauczy Państwa jak to zrobić.
Składniki: mata do zawijania (owinięta w folię spożywczą), ostry nóż, ryż do sushi, surowa ryba: łosoś i tuńczyk, paluszki krabowe, duże krewetki do sushi, nori (płaty wodorostów), wasabi (chrzan japoński), imbir marynowany, sos sojowy i warzywa: marynata z dyni, rzepy, ogórka, ogórek świeży, szczypior, ananas i trochę cukru trzcinowego.
Ugotować ryż: przed gotowaniem dobrze wypłukać w zimnej wodzie i ugotować zalewając zimną wodą.
Hosomaki – sushi z jednym składnikiem – na matę położyć nori a na mim do połowy cienką warstwę ryżu. Palcem z odrobiną wasabi smarujemy ryż. Wyciąć pasek ryby – łososia lub tuńczyka, położyć na środku ryżu. Zwilżyć wodą górną krawędź nori (w tym miejscu będziemy zlepiać rolkę) i zwinąć za pomocą maty w rolkę. Ciąć ostrym nożem na ok. półtora centymetrowe kawałki.
Futomaki – sushi z kilkoma składnikami – na matę położyć pół płatka nori, pamiętając o zwilżeniu wodą górnej krawędzi nori, a na nim cienką warstwę ryżu do 3/4 płata. Posmarować cienką warstwą wasabi. Na środku położyć pasek łososia, marynowane: dynię, rzepę, ogórka, świeżego ogórka i zawinąć za pomocą maty.
Futomaki california – czyli odwrócone futomaki (ryż na wierzchu). Na połowę płatka nori nakładamy warstwę ryżu (do połowy), tak by ok. 1 cm wystawał poza nori (ryż będzie sklejał rolkę). Odwracamy ostrożnie na drugą stronę i bezpośrednio na nori nakładamy wasbi, ananasa, szczypiorek, marynowaną dynię i rzepę i paluszki krabowe. Zwijamy w rolkę na wierzchu której jest ryż. Obkładamy ją płatami łososia, posypujemy cukrem trzcinowym i za pomocą opalarki karmelizujemy. Kroimy na centymetrowe talarki.
Nigiri – formujemy podłużne kluski z ryżu, na które nakładamy płat łososia, krewetki, tuńczyka lub ryby maślanej.
Podajemy na deseczkach z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: