Sylwestrowe papas asadas al horno
Za kilka dni Sylwestra. To najhuczniej i najliczniej obchodzone imieniny na świecie. Każdy mężczyzna o tym imieniu ma przynajmniej gwarancję, że nikt ze znajomych nie zapomni złożyć mu życzeń :). Będziemy bawić się w różnym stylu i miejscach, ale chyba najpopularniejszą formą są domówki. Zwykle to impreza składkowa, więc warto przynieść lub zrobić coś oryginalnego. Anna Wojciechowska z Olsztyna spędza ten dzień tylko na domówkach i ma dla Państwa ciekawą propozycję. Danie pochodzi z Ameryki Południowej i nazywa się tam: papas asadas al horno, czyli ziemniaki faszerowane z grilla lub z piekarnika. Potrawa szybka, tania i bardzo smaczna, w sam raz na imieniny Sylwestra :).
Korzystając z okazji chciałabym życzyć Państwu wszelkiej pomyślności i smakowitości w Nowym 2016.
Składniki: 10 ziemniaków, 2-3 cebule, 2 ząbki czosnku, szynka, boczek wędzony, śmietana 18%, natka pietruszki, oliwa, sól, pieprz i duuuużo majeranku.
Gotujemy ziemniaki w mundurkach z odrobiną soli, studzimy. Cebulę, szynkę i boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie na patelni. Pod koniec dodajemy sprasowany czosnek i pieprz (ostrożnie z solą bo ziemniaki i wędliny są już słone). Ziemniaki kroimy na pół (wzdłuż) i łyżką wydrążamy środek, tak by zostało jeszcze 1 cm miąższu. Wydrążony miąższ mieszamy z szynką i cebulką, przyprawiamy ostrożnie solą, pieprzem i wsypujemy pół torebki majeranku. Wtedy faszerujemy ziemniaki i wstawiamy na blaszkę (naoliwioną) do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C na 20 minut. W tym czasie przygotowujemy dresing ze śmietany i pokrojonej natki pietruszki. Solimy, pieprzymy i chowamy do lodówki. Upieczone ziemniaczki polewamy zimnym dresingiem. Smacznego i miłej zabawy 🙂
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: