Święcenie zbóż, spotkania z zielarzami, degustacja naparów. W Olsztynku zakończyło się Regionalne Święto Ziół
Wydarzenie promowało zastosowanie ziół‚ w tradycyjnej medycynie, kosmetyce i kulinariach. Udział w imprezie bierze ponad 120 wystawców.
Jak powiedział Robert Waraksa z Muzeum Budownictwa Ludowego w Olsztynku, święto ziół to niezwykle barwne i aromatyczne wydarzenie.
Widać to doskonale na kiermaszu, na którym nie zabraknie miodów, słodyczy, produktów ziołowych oraz przypraw i kulinariów z ich dodatkiem. Swoje wyroby oferować będą również rękodzielnicy w postaci pamiątkowej ceramiki, garncarstwa, rzeźby, obrazów, świec, wyrobów z drewna oraz wikliny. Udział w kiermaszu zapowiedziało ponad 120 wystawców
– wyjaśnił.
15 sierpnia, w dniu w kulturze ludowej nazywanym świętem Matki Boskiej Zielnej, tradycją jest uroczysta msza święta, podczas której święci się wykonane własnoręcznie wianki i bukiety z ziół, kwiatów i zbóż.
Podczas imprezy w olsztyneckim skansenie odbyły się tematyczne prelekcje o ziołach wzmacniających serce i układ krążenia. Na warsztatach każdy mógł spróbować wyrabiania i pieczenia podpłomyków z ziarnem i zielem konopi okraszonych pastą z soczewicy z ziołami.
Można było także skosztować herbatki oraz napoju konopnego oraz wysłuchać opowiadań o dawnych wierzeniach ludowych związanych z roślinami, uważanymi niegdyś za magiczne.
Autor: A.Socha/PAP
Redakcja: A. Dybcio