Świąteczne pierniczki z gryki
Idą święta, czas więc pomyśleć o domowych wypiekach. Warto zastanowić się także nad przygotowaniem potraw, które nie spowodują katastrofy zdrowotnej. Nie wyobrażam sobie świąt bez domowych pierniczków. Ale co zrobić, by były zdrowe? Naukowcy z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opracowują recepturę, która ma być alternatywą dla słodyczy dostępnych na naszym rynku. Doktorantka Małgorzata Przygodzka opracowuje receptury pierników wzbogacanych w polifenole. Polifenole występują naturalnie w gryce, która stanowi jeden z komponentów pierników. Mają one właściwości przeciwutleniające. Zapobiegają chorobom serca i całego układu krwionośnego, są ważne w profilaktyce miażdżycy, spowalniają starzenie się organizmu, w tym skóry. Przeciwdziałają również tzw. stresowi tlenowemu, który może prowadzić do wielu chorób, w tym nowotworów.
Składniki: Do upieczenia 40 pierniczków potrzebujemy: 250 g mąki gryczanej, 100 g mąki kukurydzianej, 13 g przyprawy do piernika, łyżeczkę cynamonu, 16 g cukru waniliowego (torebka), 90 g białego cukru, 50 g cukru trzcinowego, łyżeczkę sody do pieczenia, 2 jajek, pół kostki masła, 80 g miodu gryczanego (3 łyżki stołowe).
Wszystkie składniki wymieszać w mikserze lub ręcznie. Wyrobić ciasto, rozwałkować i wykroić za pomocą foremek. Włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół bez termoobiegu) i po 10 minutach wyjąć gotowe pierniczki. Można je dowolnie przyozdobić.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: