Gotowanie w księgarni
Coroczna impreza BookFest organizowana jest z okazji Światowego Dnia Książki i Praw Autorskich. W olsztyńskiej Książnicy Polskiej odbyły się liczne imprezy, w tym warsztaty kulinarne. Prowadziła je po raz drugi blogerka Sajkofanka. Tym razem Natasza Rozmus-Król zademonstrowała potrawy z książki Grzegorza Łapanowskiego i Mai Sobczak pt.: „Najlepsze przepisy dla całej rodziny”. Sajkofankę wspierała Julita Kowalewska. Wraz z uczestnikami warsztatów przygotowały proste i zdrowe przysmaki.
W menu dania wegetariańskie i bezglutenowe:
– Smoothie jaglane
– Tabuleh z pęczaku
– Sałata z kozim serem i kolorowymi pomidorami
– Tagiatelle z warzyw
– Sałatka pełna zdrowia – na wynos
Smoothie jaglane to pożywny napój na bazie mleka ryżowego, do sporządzenia którego potrzebujemy: mleko ryżowe (można przygotować je samemu, gotując ryż z wodą i przyprawami korzennymi). Do mleka dodajemy: 2 łyżki kaszy jaglanej, owoce, listki mięty, brązowy cukier lub miód i miksujemy.
Sałatka pełna zdrowia na wynos – może być ciekawą alternatywą na drugie śniadanie dla całej rodziny. Sporządza się ją na bazie makaronu razowego z pomidorami, rzodkiewką, kiełkami brokułów, koprem włoskim, natką pietruszki, listkami bazylii i uprażonymi pestkami dyni, słonecznika i siemienia lnianego. Sos składa się z: oliwy z oliwek, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu.
Tabuleh to orientalna sałatka z kaszy kus-kus i pietruszki. Jest jednym ze specjałów kuchni arabskiej. Tym razem zamiast kaszy kus-kus, zastosowano kaszę pęczak. Do sałatki dodano także: pomidorki koktajlowe, ogórka, natkę pietruszki, świeżą kolendrę, listki mięty, bazylię pieprzową, oraz pestki słonecznika i sezamu. Sos przygotowuje się z: oliwy dosmaczonej czosnkiem i pomidorami i bazylią, soku z cytryny, soli i pieprzu.
Na kolejne sałatki zapraszam za tydzień!
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: