Przepisy na zdrowe i smaczne dania z pokrzywą
smoothie z melona i pokrzywy
pół melona
2 szt pokrzyw (same liście )
łyżeczka miodu
cytryna
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy
tarta z pokrzywą i glazurowanym melonem
ciasto na tartę
0,25 kg mąki typ 450
0,15 kg masła 82% tłuszczu
1 jajko rozmiar L
2 szczypty soli (na trzy palce czyli średnie szczypty)
Wszystkie składniki przygotowujemy stawiając je w miejscu wyrabiania ciasta. Na stolnicę wysypujemy mąkę i tworzymy wulkan. Wbijamy jajko, dodajemy sól, pokrojone w kostkę (ok. 2×2 cm) masło (lepiej się ugniata i szybciej, co ma decydujące znaczenie. Wyrabiamy ciasto, starając się robić to jak najkrócej, żeby za bardzo nie rozpuścić masła.
Krem do tarty
6 szt jaj
0,15 ml śmietany 30%
łyżeczka miodu
4 szt pokrzyw – najlepiej młodych (same liście)
pół cytryny
Liście pokrzywy blanszujemy, czyli wrzucamy do wrzącej wody na ok. pół minuty, a następnie przerzucamy do zimnej wody – najlepiej z lodem (najwygodniej zrobić to na sicie metalowym), osuszamy i blendujemy na gładka masę.
Z trzech jaj oddzielamy białka i wykorzystujemy tylko zółtka. Dodajemy całe jaja, wlewamy śmietanę i podgrzewamy ciągle mieszając (ważne – nie możemy doprowadzić do wrzenia!). Gdy zacznie się zagęszczać, odstawiamy i dodajemy przestudzoną pokrzywę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem oraz cytryną. Pozostałe białka ubijamy na sztywna masę i przygotowujemy bezę
Kruche ciasto rozwałkowujemy na ok. pół centymetra, wykładamy tartownicę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 C przez 20-25 min. Wyciągamy z piekarnika, lekko studzimy, wlewamy masę i pieczemy ok 20 minut w tej samej temperaturze.
pierogi z pokrzywą i suszonymi pomidorami
ciasto na pierogi
0.5 kg mąki typ 450
0,32 ml wody
0,01 ml oleju
szczypta soli (na trzy palce, czyli średnie szczypty)
Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy sól, zagotowujemy wodę, dolewamy ją do miski z maką i dodajemy olej. Wszystkie składniki mieszamy drewnianą łyżką. Po chwili wyrabiamy ciasto tak długo, aż po przecięciu ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza.
farsz
10 szt. pokrzyw (same liście)
0,25 g suszonych pomidorów (po odcieku)
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
pieprz do smaku
czosnek świeży do smaku
Liście pokrzywy blanszujemy, czyli wrzucamy do wrzącej wody na ok. pół minuty, a następnie przerzucamy do zimnej wody – najlepiej z lodem (najwygodniej zrobić to na sicie metalowym), osuszamy, odciskamy z nadmiaru wody i kroimy. Dodajemy przyprawy i zblendowane suszone pomidory.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy okręgi ok. 6 cm średnicy. Wkładamy farsz, składamy na pół i zaciskamy końcówki. Gotujemy do wypłynięcia, od czasu do czasu delikatnie mieszając drewnianą łopatką.