Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Ostróda, Pisz, Szczytno, Węgorzewo
Podtrzymują tradycję i aktywizują lokalne społeczności. Do Olsztyna przyjechało ponad 60 gospodyń wiejskich z całego regionu
W Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego gospodynie wymieniają się doświadczeniami i uczą, jak promować regionalne produkty.
W całej Polsce jest ponad 7 tysięcy zarejestrowanych kół gospodyń wiejskich. Na Warmii i Mazurach ponad 220. Powstają zazwyczaj z potrzeby aktywizacji lokalnych społeczności. Pomysłów na działalność jest wiele.
– Pieczemy pączki i wykonujemy pamiątkowe książki – mówi Michał Szczęśniak z Brodowa w gminie Iłowo-Osada.
Z kolei mieszkańcy Orzechowa niedaleko Olsztynka zamierzają wybudować scenę, na której będą mogli prezentować się m.in. lokalni artyści.
Będzie zlokalizowana w okolicach szkoły. Nasza wieś stała się bardzo turystyczna, w związku z tym chcemy, żeby dużo się tu działo
– wyjaśnia Walerian Tyszko.
Koła gospodyń wiejskich są również aktywne pod względem kulinarnym.
Serca podbija nasza zupa gulaszowa „karmuszka”. To danie jednogarnkowe, w którym wykorzystujemy łopatkę lub szynkę, a później dodajemy warzywa, m.in. fasolę i kapustę
– wyjaśniają Agnieszka Dombrowska, Iwona Rutkowska i Justyna Kapitulska z koła gospodyń wiejskich w Sampławie koło Lubawy.
Właśnie dziedzictwo kulinarne, a właściwie jego usystematyzowanie w przepisach było jednym z tematów szkolenia w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie.
Chcemy pokazać możliwości certyfikowania produktów. Chodzi o to, żeby przepisy nigdzie nie zaginęły
– podkreśla Karolina Trudnowska z Fundacji Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej.
Na liście ministerialnej póki co widnieje 47 produktów regionalnych. To niezbyt dużo, bo Warmia i Mazury to bardzo ciekawy region i tygiel smaków
– ocenia Izabella Byszewska, prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.
W szkoleniu w Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Olsztynie uczestniczyło 60 gospodyń z Warmii i Mazur.
Posłuchaj relacji Katarzyny Piaseckiej
Autor: K.Piasecka
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy