Paweł Bednarczyk: rozpiętość cen chleba będzie rosła
Gościem audycji Po Pierwsze Gospodarka jest Paweł Bednarczyk – właściciel piekarni z Dobrego Miasta, którą prowadzi nieprzerwanie od 33 lat. Czy powszedni chleb powoli staje się luksusem?
Dane z zeszłego roku pokazują, że ceny pieczywa w Polsce wzrosły od początku 2020 o prawie dwie trzecie. Ostatnie prognozy mówią, że za 1 kilogram chleba, tym roku, będziemy musieli zapłacić średnio prawie 7,50 zł. Paweł Bednarczyk twierdzi, że będzie to zdecydowanie więcej. Potentaci w tej branży produkują pieczywo o przedłużonym terminie przydatności do spożycia albo mrożone do odpiekania na miejscu.
Wiele osób piecze chleb w domach, ale nie jest on takiej jakości, do jakiej byliśmy przyzwyczajeni przed laty. Ciężko jest dziś znaleźć ten z chrupiącą skórką produkowany tradycyjną metodą. Czy jest to powód spadku spożycia pieczywa? I dlaczego piekarz staje się ginącym zawodem? O tym wszystkim Wojciech Chromy rozmawiał z Pawłem Bednarczykiem.
Posłuchaj rozmowy Wojciecha Chromego
Autor: W. Chromy
Redakcja: K. Ośko