Nowi przedsiębiorcy w kulinarnej sieci
16 nowych członków przystąpiło do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle.
Prezentacja przedsiębiorców odbyła się w Olsztynie podczas konferencji poświęconej Kalendarzowi imprez regionalnych. Wśród nowoprzyjętych przedsiębiorców jest Sylwia Szlandrowicz z miejscowości Warpuny pod Mrągowem, która nie ukrywa, że liczy na wypromowanie swych serów nie tylko w regionie.
Województwo warmińsko-mazurskie jako jedyne prowadzi w Polsce tak kompleksowe działania w zakresie promocji żywności. Jak powiedział marszałek województwa Jacek Protas, korzyści są obopólne i dla przedsiębiorców i dla regionu.
Na konferencję poświęconą Kalendarzowi imprez regionalnych przyjechali m.in. partnerzy zagraniczni województwa warmińsko-mazurskiego. Byli wśród nich goście z Żupanii Splicko-Dalmatyńskiej z Chorwacji, z prowincji Perugia we Włoszech, Obwodu Rówieńskiego i Lwowskiego. (grzym/łw)