Zasmakowano już wszystkiego
W Lidzbarku Warmińskim zakończył się finał konkursów „Smaki Warmii, Mazur i Powiśla”.
Swoje umiejętności kulinarne prezentowało 34 wystawców, laureatów lokalnych edycji konkursu.
Mieszkańcy miasta i turyści chętnie podglądali konkursowe receptury, bo można je z powodzeniem wykorzystać również w kuchni domowej. Przykładem mogą być placki ziemniaczane smażone na kaczym smalcu i podawane do kaczki, czy wątróbka smażona na cebuli czosnkowej, a następnie duszona oraz podlewana bulionem wołowym i cydrem.
Prezentowane były także produkty kulinarne. Było dużo ryb, a wśród nich wędzony jesiotr z Ełku. O kolejne laury ubiegał się miód pitny dwójniak z Nidzicy, ubiegłoroczny laureat konkursu.
Konkurs, którego organizatorem jest samorząd wojewódzki, promuje naturalną, tradycyjną żywność z regionu, opartą na miejscowych surowcach. (alch/łw)