Najlepsze kartacze tylko w Gołdapi
Kartacze to potrwa dobrze znana w Gołdapi. To tutaj te kluchy z mięsnym farszem mają swoje święto. W tym roku już po raz 25. na Placu Zwycięstwa odbył się Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo.
– Kartacze to potrawa pogranicza – powiedział jeden z pomysłodawców imprezy Jarosław Słoma.
Polska nazwa nawiązuje do kartaczownicy działa, litewska – zeppelin – do sterowca. Kartacze to zupełnie inne danie niż pyzy. To prawdziwa perła kulinarna pogranicza
– dodał.
Burmistrz Gołdapi Konrad Kazanecki ma swój przepis na kartacze.
Należy przede wszystkim mocno odcisnąć dobrej jakości ziemniaki, wówczas kartacze się nie rozpadną podczas gotowania
– wyjaśnił
Warto tę zasadę zapamiętać, pochodzi bowiem od mistrza kartaczy – jeszcze jako student – obecny burmistrz Gołdapi zajął pierwsze miejsce w konkursie na najlepsze kartacze domowe.
Autor: M. Zbrożek
Redakcja: A. Niebojewska