Na zakwasie i razowe. W Elblągu trwa Święto Chleba
W Elblągu trwa Święto Chleba. To doskonała okazja, by posmakować tradycyjnego chleba na zakwasie.
Wystawca z Koluszek Kamil Rózga zapewnia, że jego chleb jest bez dodatku spulchniaczy. – Mamy chlebki pszenne, pszenno-żytnie, na zakwasie mamy fajny razowy, mamy chlebki na ziemniakach. Jest duży wybór – wymienił.
Przy kolejnych stoiskach można kupić coś do chleba. U Marty Olejniczak z Leszna na przykład wyroby mięsne. – W słoiczku pasteryzowane, tradycyjną metodą produkowane. Jest to kiełbaska tradycyjna po świniobiciu, smalec, wątrobianka. Zanim klient kupi, może posmakować – zachęcała.
Elbląskie Święto Chleba potrwa do niedzieli.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: A. Bruchwald
Redakcja: A. Niebojewska