Aktualności
Na Warmii i Mazurach rozpoczął się sezon na grzyby
W regionie jest wiele miejsc, gdzie można zbierać grzyby. Na Warmii i Mazurach mamy ponad 600 tysięcy hektarów lasów.
Najwięcej jest borowików i podgrzybków, są także kurki. Mniej doświadczeni grzybiarze powinni pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przede wszystkim należy unikać grzybów, które od spodu mają blaszki – tłumaczy Magdalena Łaszczewska, grzyboznawca z olsztyńskiego Sanepidu w Olsztynie.
Najgroźniejszym z grzybów jest muchomor sromotnikowy, który często jest mylony z popularną kanią. Sanepid przypomina, że grzyby sprzedawane na targowiskach i miejskich bazarach muszą mieć atest wystawiony przez klasyfikatora. Dodatkowo pracownicy olsztyńskiego sanepidu w godzinach pracy, udzielą porady każdemu, kto nie jest pewny czy zebrane grzyby są dobre. Muszą być jednak całe.
Autor: I.Malewska
Redakcja; B.Świerkowska-Chromy