Młodzi Polacy rezygnują ze spożycia mięsa. Połowa wegetarian ma 34 lata lub mniej
Coraz większa liczba Polaków ogranicza lub zupełnie rezygnuje ze spożycia mięsa. Obserwowane trendy to w dużej mierze zasługa młodszych pokoleń – stwierdzono w analizie Polskiego Instytutu Ekonomicznego.
Według ekspertów obserwowane trendy to w dużej mierze zasługa młodszych pokoleń. Eksperci, powołując się na dane z ankiety Global Consumer Survey z 2021 r., wskazali, że w Polsce 7 proc. osób w wieku 18-29 lat jest wegetarianami, a 1 proc. weganami, „co zbiorczo jest wynikiem wyższym niż np. we Francji czy Włoszech” – stwierdzono.
Jak wskazano, powołując się na badanie ankietowe Panelu Ariadna z 2019 r., odsetek Polaków będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej sięga 8,4 proc. Natomiast z cytowanych przez ekspertów badań firmy Maczfit na mieszkańcach dużych miast wynika, że skala popularności wegetarianizmu w takich ośrodkach może sięgać nawet 20 proc. Natomiast w 2014 r. w badaniu CBOS odsetek wegetarian w Polsce wynosił 1 proc.
Jednocześnie – według Panelu Ariadna – połowa wegetarian w Polsce ma 34 lata lub mniej.
Polska szybko dogania wegetarian z Europy
Europa, według danych sprzed pandemii, była największym rynkiem produktów zastępujących mięso – na Stary Ląd przypadało blisko 40 proc. światowej sprzedaży jego substytutów – wskazano w analizie opublikowanej w najnowszym wydaniu „Tygodnika Gospodarczego PIE”.
Eksperci zwrócili uwagę, że Polska „szybko nadrabia dystans w tym względzie” – w trzech ostatnich latach sprzedaż mięsa w naszym kraju spadła o 7,5 proc., a sprzedaż wegetariańskich substytutów mięsa wzrosła o 480 proc.
Redakcja: Ł.Węglewski za PAP