Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Mięso z salmonellą na WiM

5 ton mięsa drobiowego zarażonego salmonellą, znaleźli inspektorzy weterynaryjni w jednym z zakładów przetwórstwa mięsnego na Warmii i Mazurach.

Pochodziło od kur rzeźnych sprowadzonych ze Słowacji. W zakładzie na Warmii i Mazurach drób został ubity, a następnie zbadany przez służby weterynaryjne. Mieszkańcy nie muszą się jednak obawiać o swoje zdrowie – uspokaja Ludwik Bartoszewicz, Warmińsko-Mazurski Lekarz Weterynarii:

00:00 / 00:00

Surowe mięso nie pojawi się na rynku. Zostało zabezpieczone przez inspekcję weterynaryjną. Jeśli zostanie oddane do przetwórstwa, to tylko takiego, które da gwarancję, że bakterie w czasie procesu technologicznego zostaną zniszczone.

Obecność salmonelli w mięsie drobiowym wykazały badania przeprowadzone na początku kwietnia. 5 ton kur rzeźnych zostało sprowadzonych na Warmię i Mazury, około 8 kwietnia, przez jeden z zakładów zajmujących się ubojem i przetwórstwem mięsnym. Ludwik Bartoszewicz nie chciał ujawnić, który zakład sprowadził ze Słowacji chore kury. (kośk/bsc)

RadioOlsztynTV