Mięso z salmonellą na WiM
5 ton mięsa drobiowego zarażonego salmonellą, znaleźli inspektorzy weterynaryjni w jednym z zakładów przetwórstwa mięsnego na Warmii i Mazurach.
Pochodziło od kur rzeźnych sprowadzonych ze Słowacji. W zakładzie na Warmii i Mazurach drób został ubity, a następnie zbadany przez służby weterynaryjne. Mieszkańcy nie muszą się jednak obawiać o swoje zdrowie – uspokaja Ludwik Bartoszewicz, Warmińsko-Mazurski Lekarz Weterynarii:
Surowe mięso nie pojawi się na rynku. Zostało zabezpieczone przez inspekcję weterynaryjną. Jeśli zostanie oddane do przetwórstwa, to tylko takiego, które da gwarancję, że bakterie w czasie procesu technologicznego zostaną zniszczone.
Obecność salmonelli w mięsie drobiowym wykazały badania przeprowadzone na początku kwietnia. 5 ton kur rzeźnych zostało sprowadzonych na Warmię i Mazury, około 8 kwietnia, przez jeden z zakładów zajmujących się ubojem i przetwórstwem mięsnym. Ludwik Bartoszewicz nie chciał ujawnić, który zakład sprowadził ze Słowacji chore kury. (kośk/bsc)