Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kluski z twarogiem

Haluszki, gnocchi, szpecle – co je łączy? To po prostu kluski. Robi się je w całym świecie a różni je tylko nazwa i dobór składników. Warmińskie kluski to tzw. golce. Ich głównym składnikiem są ziemniaki. Dziś proponuję Państwu kluski (warmińskie golce) z twarogiem.

 

Przepis na kluski z twarogiem

(danie dla 4 osób)

Składniki:

6 ziemniaków

ok.  ½ kg mąki

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 całe jajko

szczypta soli

20 dag boczku wędzonego

400 dag twarogu

Ziemniaki obrać i zetrzeć lub zmielić w maszynce do mięsa przez gęste sitko. Do tarcizny dodać ok. ½ kg mąki np. wrocławskiej, całe jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli. Ciasto musi być gęste.  Pokroić boczek i cebulę w kostkę i usmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła. Zagotować garnek wody, osolić i dodać łyżkę oleju, by kluski się nie sklejały. Ciasto partiami układać na deskę, którą uprzednio należy nawilżyć gorącą wodą z garnka i łyżką po kawałeczku spychać do wrzącej wody. Gdy kluski wypłyną, pogotować jeszcze ok. 15 minut. Odcedzić w durszlaku i przelać ciepłą wodą. Dodać boczek i rozkruszyć twaróg. Dosolić do smaku.

Posłuchaj audycji:

00:00 / 00:00
Więcej w Slider, potrawa, kluski
Grono Kobiet Sukcesu powiększyło się o 10 pań

Po raz szesnasty w Olsztynie na uroczystej gali uhonorowanych zostało 10 kobiet Sukcesu. Do złotej dziesiątki dostają się te panie, których działalność jest doceniana przez środowisko,...

Zamknij
RadioOlsztynTV