Jadłostacja
Kluski z twarogiem
Haluszki, gnocchi, szpecle – co je łączy? To po prostu kluski. Robi się je w całym świecie a różni je tylko nazwa i dobór składników. Warmińskie kluski to tzw. golce. Ich głównym składnikiem są ziemniaki. Dziś proponuję Państwu kluski (warmińskie golce) z twarogiem.
Przepis na kluski z twarogiem
(danie dla 4 osób)
Składniki:
6 ziemniaków
ok. ½ kg mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 całe jajko
szczypta soli
20 dag boczku wędzonego
400 dag twarogu
Ziemniaki obrać i zetrzeć lub zmielić w maszynce do mięsa przez gęste sitko. Do tarcizny dodać ok. ½ kg mąki np. wrocławskiej, całe jajko, łyżkę mąki ziemniaczanej i szczyptę soli. Ciasto musi być gęste. Pokroić boczek i cebulę w kostkę i usmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać łyżkę masła. Zagotować garnek wody, osolić i dodać łyżkę oleju, by kluski się nie sklejały. Ciasto partiami układać na deskę, którą uprzednio należy nawilżyć gorącą wodą z garnka i łyżką po kawałeczku spychać do wrzącej wody. Gdy kluski wypłyną, pogotować jeszcze ok. 15 minut. Odcedzić w durszlaku i przelać ciepłą wodą. Dodać boczek i rozkruszyć twaróg. Dosolić do smaku.
Posłuchaj audycji: