Aktualności, Bliższe Spotkania
Kawę możemy zaparzyć na wiele różnych sposobów… Bez znaczenia jaką kawę lubisz, musi być odpowiednio zaparzona
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że kawa to jeden z najchętniej wybieranych przez nas napojów, warto więc poznać kilka sposobów na przygotowanie dobrej kawy, nawet jeżeli nie mamy ekspresu do kawy. Natalia Piotrowska, która jest dwukrotną mistrzynią Irlandii baristów i siódmym baristą na świecie była gościem „Bliższych spotkań” Polskiego Radia Olsztyn.
Michał Porycki: Co trzeba zrobić żeby przygotować najlepszą kawę na świecie? Czy my potrafilibyśmy to zrobić?
Natalia Piotrowska: Cała otoczka konkursu jest bardzo złożona (…) Przez sędziów doceniane są doświadczenia sensoryczne. Ma konkursie mamy czterech sędziów sensorycznych i sędziów technicznych, którzy patrzą na to w jaki sposób przygotowujemy kawę (…) Mamy określone reguły. Musimy przygotować cztery espresso, cztery bazy mleczne i stworzyć swoją sygnaturę (…) Gdy przygotowywałam się do mistrzostw poświęciłam pół roku na zbudowanie rutyny.
Agnieszka Lipczyńska: Czy przy przyrządzaniu kawy brane są pod uwagę autorskie pomysły?
Natalia Piotrowska: Konwencja twórcza też jest oceniana. Musimy wnieść coś od siebie.
Michał Porycki: Wcześniej reprezentowała pani Irlandię, ale to niebawem się zmieni?
Natalia Piotrowska: Tak. Pod koniec marca w Katowicach są mistrzostwa Polski baristów 2017. Mam nadzieję, że uda mi się wejść do reprezentacji. Cały czas trenuję i przygotowuję się. Wcześniej robiłam to w domu, teraz mam swoją palarnię kawy w Olsztynie.
Agnieszka Lipczyńska: Czy są trendy z przygotowywaniu kawy
Natalia Piotrowska: Trendy kawowe różnią się w zależności od kraju. Przewodnim trendem był skandynawski, jeśli chodzi o jaśniejsze wypalanie kawy i wydobywanie cytrusowych nut (…) Ja jeśli jestem zaproszona do znajomych na kawę to przynoszę ze sobą wagę i cały sprzęt. czuję się ambasadorem kawy wysokiej jakości.
Agnieszka Lipczyńska: Jak przygotować kawę po mistrzowsku w domu?
Natalia Piotrowska: Najważniejszy jest zakup wysokiej jakości ziaren (…) są one dostępne w przystępnej cenie. Popularne stają się alternatywne metody parzenia kawy.
Posłuchaj rozmowy z Natalią Piotrowską
(ls/bsc)