Kartaczewo 2014
W Gołdapi zakończył się Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo.
O tytuł Mistrza Kartaczy walczyły restauracje, gospodarstwa agroturystyczne i organizacje oraz w osobnej kategorii gospodynie domowe.
Ich zmaganiom przypatrywała się Małgorzata Zbrożek – posłuchaj
Do konkursu stanęła jedna z gołdapskich restauratorek Grażyna Janulewicz, która zdradziła swój przepis na kartacze. Tych przepisów jest tyle, ile gospodyń. Pani Grażyna dzieli tarkowane ziemniaki na cztery części i dodaje jedną część ziemniaków gotowanych. Z tego powstaje ciasto, a do środka wkłada wołowo-wieprzowy farsz.
Wicemarszałek województwa Jarosław Słoma uważa, że promowanie regionalnej żywności ma same zalety. Przyczynia się do rozwoju lokalnych form i wyrabia tożsamość regionalną.
Relacja z Kartaczewa 2014 – posłuchaj
(mbroż/łw)