Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna
„JedzMy Wiedzę!”. Ruszyły 23. Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki
Wykłady, warsztaty i pokazy. W czwartek zaczęły się Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki.
Zajęcia odbywają się w Kortosferze, ale też w budynkach wydziałowych Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. Bardzo duża część jest poświęcona żywności.
Przede wszystkim temat, który określiliśmy tytułem „Jedzmy Wiedzę”, związany z żywnością, człowiekiem, ale też technologią i świadomością człowieka, co mamy spożywać i jak mamy spożywać, żeby zdrowo żyć
– powiedział Mateusz Pikuliński, dyrektor Kortosfery.
Jednym z poruszanych tematów jest problem mikroplastiku. Co prawda nikt z nas celowo nie je plastikowych rzeczy, ale i tak mikroplastik jest znajdowany w ludzkich organizmach.
Mikroplastik jest wymywany, uwalnia się z większych plastikowych opakowań i ten, który jest w naszych organizmach, pochodzi z plastikowych opakowań do przechowywania żywności czy z plastikowych butelek do przechowywania napojów. Również surowce są zanieczyszczone od początku mikroplastikiem, bo wzrastają w glebie, która zawiera mikroplastik czy w wodzie, która zawiera mikroplastik i tym samym mikroplastik w pewnym momencie trafia na nasz stół
– tłumaczył dr Karol Mierzejewski z Wydziału Biologii i Biotechnologii UWM. Z dotychczasowych badań wynika, że mikroplastik może uszkadzać trzustkę, serce, a nawet mózg. Może sprzyjać rozwojowi nowotworów.
Olsztyńskie Dni Nauki i Sztuki potrwają do soboty. Wstęp jest bezpłatny, na zajęcia trzeba jednak się zapisać. Pełny program można znaleźć TUTAJ.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: A. Piedziewicz
Redakcja: M. Rutynowski




























