Jarosław Goszczycki: Moja piekarnia dodaje do chleba łubin i warzywa niekonwencjonalne, takie jak np. burak
Gościem Leszka Cimocha w Rozmowie gospodarczej był Jarosław Goszczycki – właściciel i prezes piekarni i sieci dystrybucji Tyrolska.
Gość Radia Olsztyn stwierdził, że nie interesuje go produkcja pieczywa mrożonego. Taką zostawia innym w branży piekarniczej.
Tylko świeże pieczywo jest zdrowe. Mrożone pieczywo nie ma czystej karty.
Jarosław Goszczycki w budowanej w Barczewie piekarni zamierza wypiekać „pieczywo innowacyjne”. We współpracy z naukowcami ma przygotowane nowe specjalne receptury pieczywa np. z dodatkiem buraka i łubinu.
W tej chwili sieć dystrybucji Tyrolska liczy około 100 punktów sprzedaży, a prezes Goszczycki zaznaczył, że chciałby ją podwoić. Nie jest jednak zainteresowany eksportem swojego pieczywa za granicę.
Gość Radia Olsztyn nie zgadza się ze stwierdzeniami niektórych fachowców z branży, że w Polsce zanika szacunek do chleba i marnujemy go na potęgę. Z kontaktów Jarosława Goszczyckiego z klientami wynika coś wręcz odwrotnego.
Posłuchaj rozmowy Leszka Cimocha z Jarosławem Goszczyckim