Jakub Woźniak wie najwięcej o żywieniu i żywności
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Korolewie pod Kętrzynem zakończyła się 18 Ogólnopolska Olimpiada Wiedzy o Żywieniu i Żywności.
Jej celem jest pobudzenie i rozwijanie zainteresowań uczniów problemami żywienia, upowszechnianie wzorców prawidłowego żywienia i promocja zdrowia. Dlatego jednym ze współorganizatorów jest Ministerstwo Rolnictwa, które promuje polską żywność – przyznał obecny na ostatnim etapie Olimpiady wiceminister Tadeusz Nalewajk.
Nasza jedyna kandydatka Daria Konieczna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Korolewie zajęła w centralnych eliminacjach 51 miejsce. Dyrektor szkoły Ryszard Kawczyński podkreśla jednak, że to pierwsze takie doświadczenie, a zarazem motywacja do większego nacisku na teoretyczne podstawy związane z Olimpiadą.
Zdaniem prof. Lidii Wądołowskiej z UWM w Olsztynie poziom Olimpiady był bardzo wysoki, a czasami nawet przewyższał wiedzę studentów różnych specjalizacji, związanych z żywieniem.
W finale brało udział 45 uczniów z 44 szkół w całej Polsce. Po pierwszej turze zostało 31 finalistów, po drugiej – 15 laureatów, a dziś spośród sześciu najlepszych zwycięzcą został Jakub Woźniak z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Drugie miejsce zajął Piotr Liszka z Technikum Gastronomicznego w Krakowie, a trzecie – Sylwia Lubas z Liceum Ogólnokształcącego w Tarnowie. (dgrzym/łw)