Aktualności, Aplikacja mobilna
Jakie ryby pojawiają się na świątecznych stołach?
Średnio w przeliczeniu na osobę na świecie zjadamy ponad 20 kg ryb rocznie. W Polsce zaledwie 12 kg. Najczęściej sięgamy po łososie, pstrągi, morszczuki i makrele… zapominając o karpiu, którego kupujemy głównie w okresie świątecznym.
Karp może być smażony, zapiekany w piekarniku albo podany w galarecie. Rok temu karp świeży niepatroszony kosztował ponad 16 zł za kilogram. W tym roku ceny karpia zaczynają się od 13 zł a kończą na 20. Ale na świątecznym stole pojawiają się także inne ryby. m.in. pstrąg, sandacz i jesiotr.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie ryb dwa razy w ciągu tygodnia. W Polsce zaledwie 8% Polaków stosuje się do tego zalecenia.
Ze względów zdrowotnych na naszej liście zakupów powinny znaleźć się przede wszystkim takie ryby jak: makrela, pstrąg, łosoś i śledź.
Posłuchaj relacji Izabeli Malewskiej
Autor: I. Malewska
Redakcja: A. Dybcio