Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 13 °C pogoda dziś
JUTRO: 22 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jak odchudzić wielkanocne potrawy?

Jak sprawić, by potrawy wielkanocne nie były tak ciężkostrawne? Wystarczy zastosować pewne sztuczki, które poprawią jakość biesiadowania podczas świąt.

Można na przykład połączyć tradycję z dietą śródziemnomorską. Anna Osowska, lekarz internista i endokrynolog radzi, by na stole pojawiły się warzywa, a także przyprawy, które niwelują skutki przejedzenia.

Na stole powinna pojawić się misa z sałatą i naszym rzepakowym olejem, pestkami dyni, kiełkami, które mają działanie antyoksydacyjne. Zamiast soli użyjmy ziół – majeranku, rozmarynu, dodajmy ostropest czy kmin rzymski, który poprawia trawienie  (…). Zwróćmy uwagę, by nie było glutaminianu sodu. Nie zmuszajmy, nie namawiajmy do jedzenia, uszanujmy wolę naszych gości

– powiedziała.

W tym roku Polacy planują przeznaczyć średnio 570 zł na Święta Wielkanocne – to o 30 zł mniej niż w zeszłym roku. Niemal połowa przewiduje, że koszty zbliżającej się Wielkanocy będą porównywalne do tych w poprzednich latach, a więcej niż co czwarta osoba, spodziewa się większych wydatków.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska

Więcej w Wielkanoc, potrawy
Bliższe Spotkania – 29.03.2024

Wielkanoc dawniej i "Kamieniczny _Allenstein" to tematy piątkowych Bliższych Spotkań. Z gośćmi audycji rozmawiały Izabela Malewska i Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz. Wielkanocny stół - co jest dla nas...

Zamknij
RadioOlsztynTV