Instytucje z WiM stawiają na kształcenie specjalistów
15 warmińsko-mazurskich instytucji, związanych z branżą turystyczno-gastronomiczną, zwiera szyki. Będą kształcić wysokiej klasy specjalistów: kucharzy, hotelarzy i menadżerów.
W Urzędzie Marszałkowskim podpisano porozumienie w sprawie programu Poprawy jakości usług turystycznych, gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazurach na lata 2014-2020.
Podstawą sukcesu są zmodernizowane 4 szkoły gastronomiczne: w Olsztynie, Elblągu, Ełku i Szczytnie, gdzie uczniowie mogą liczyć na fachową kadrę – mówi Małgorzata Świech-Twarowska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Olsztynie.
Kształcenie przyszłych adeptów sztuki kulinarnej czy hotelarskiej będzie przebiegało na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim – wyjaśnia Jerzy Przyborowski, prorektor ds. kształcenia.
Zdaniem Jarosława Parola, wiceprezesa Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie, należy postawić także na jakość regionalnej żywności.
Wśród sygnatariuszy porozumienia są także: prezydenci Olsztyna i Elbląga, starostowie ełcki i szczycieński, przedstawiciele izby rolniczej i rzemieślniczej, oraz Fundacji Wspieranie i Promocja Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach Regionalnej Organizacji Turystycznej.
(dgrzym/łw)