Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 0 °C pogoda dziś
JUTRO: -1 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Instytucje z WiM stawiają na kształcenie specjalistów

15 warmińsko-mazurskich instytucji, związanych z branżą turystyczno-gastronomiczną, zwiera szyki. Będą kształcić wysokiej klasy specjalistów: kucharzy, hotelarzy i menadżerów.

W Urzędzie Marszałkowskim podpisano porozumienie w sprawie programu Poprawy jakości usług turystycznych, gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazurach na lata 2014-2020.

Fot. Dorota Grzymska

Podstawą sukcesu są zmodernizowane 4 szkoły gastronomiczne: w Olsztynie, Elblągu, Ełku i Szczytnie, gdzie uczniowie mogą liczyć na fachową kadrę – mówi Małgorzata Świech-Twarowska, dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Olsztynie.

00:00 / 00:00

Kształcenie przyszłych adeptów sztuki kulinarnej czy hotelarskiej będzie przebiegało na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim – wyjaśnia Jerzy Przyborowski, prorektor ds. kształcenia.

00:00 / 00:00

Zdaniem Jarosława Parola, wiceprezesa Regionalnej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej w Olsztynie, należy postawić także na jakość regionalnej żywności.

00:00 / 00:00

Fot. Dorota Grzymska

Wśród sygnatariuszy porozumienia są także: prezydenci Olsztyna i Elbląga, starostowie ełcki i szczycieński, przedstawiciele izby rolniczej i rzemieślniczej, oraz Fundacji Wspieranie i Promocja Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach Regionalnej Organizacji Turystycznej.

Fot. Dorota Grzymska

(dgrzym/łw)

 

Więcej w gastronomia
Kulesza ugotował chochlę

Po raz ósmy w Ełku odbył się konkurs gastronomiczny o Chochlę Prezydenta Miasta. Tym razem tematem przewodnim był kuchnia włoska. Potrawy przygotowane przez restauracje i ciasta...

Zamknij
RadioOlsztynTV