Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kulesza ugotował chochlę

Konkurs gastronomiczny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełk, fot. Małgorzata Zbrożek

Po raz ósmy w Ełku odbył się konkurs gastronomiczny o Chochlę Prezydenta Miasta. Tym razem tematem przewodnim był kuchnia włoska.

Potrawy przygotowane przez restauracje i ciasta upieczone przez mieszkańców miasta oceniało jury pod przewodnictwem Vito Castetti. Włoch ugotował również kilka potraw.

00:00 / 00:00

Casetti przygotował dla ełczan antipasti z koziego sera i suszonych pomidorów, spaghetti carbonara i risotto z białym winem.

Konkurs gastronomiczny o Chochlę Prezydenta Miasta Ełk, fot. Małgorzata Zbrożek

W konkursie na najlepsze ciasto wygrał uczeń Technikum Gastronomicznego Adrian Kulesza, który przygotował „Zdrowy kolorowy sernik owocowy”.

Chochlę Prezydenta Ełku zdobyła karczma Stary Spichlerz za Parmegiana a’la sycyliana i sandacza z faszerowanymi szyjkami rakowymi w sosie z grzybów leśnych. (mzbroż/łw)

Więcej w konkurs, gastronomia, kuchnia
Zacięta walka o rolnicze laury

Rolnicy z powiatu węgorzewskiego uczestniczyli w eliminacjach powiatowych Olimpiady Wiedzy Rolniczej. Z gmin Węgorzewo i Budry przyjechało po sześciu uczestników, dwóch stawiło się z gminy Pozezdrze....

Zamknij
RadioOlsztynTV