Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Region
Innowacyjny pomysł doceniony. Bank Żywności zwyciężył w międzynarodowym konkursie
Pół miliona dolarów – taką kwotę otrzymał Bank Żywności w Olsztynie za zwycięstwo w konkursie Global Innovation Challenge organizowanym przez Citi Foundation. Chodziło o walkę z wykluczeniem żywnościowym.
Olsztyńska placówka została wyróżniona jako jedyna w Polsce. – Do konkursu przystąpiliśmy z projektem zbudowania sieci podmiotów, które od razu będą przetwarzały pozyskaną żywność na gotowe posiłki – wyjaśniał dyrektor olsztyńskiego Banku Żywności Marek Borowski.
Zaplanowaliśmy w projekcie, że stworzymy 4 miejsca w województwie, które będą w stanie bezpośrednio przetworzyć żywność na gotowy posiłek oraz że zaangażujemy Bank Żywności w Olsztynie w jeszcze większe pozyskiwanie żywności niehandlowej od naszych partnerów, producentów żywności, rolników i dystrybutorów
– podkreślił.
– Jednocześnie olsztyński Bank Żywności ma pozyskiwać jeszcze więcej niż do tej pory żywności od partnerów – dodał dyrektor Borowski.
W naszym projekcie bardzo spodobała się ta przedsiębiorczość. Nie tylko pozyskiwanie i przekazywanie żywności na rzecz osób potrzebujących, ale również budowanie postaw przedsiębiorczych w obszarach poza dużymi aglomeracjami, czyli poza Olsztynem
– zaznaczył.
– Bezpieczeństwo żywnościowe to jeden z najbardziej palących problemów współczesnego świata. Żeby się z nim zmierzyć musimy połączyć innowacyjne pomysły z zaangażowaniem liderów sektora prywatnego, organizacji społecznych i administracji – powiedziała Elżbieta Czetwertyńska, prezes Citi Handlowy i Citi Country Officer w Polsce.
Cieszymy się, że tak wymierne wsparcie trafi do polskiej organizacji, do Banku Żywności w Olsztynie, który nie tylko pomaga osobom w potrzebie, ale edukuje i tworzy kompleksowe rozwiązania w tym zakresie
– dodała.
Projekt, jedyny w Polsce i jeden z czterech w Europie, będzie realizowany przez 2 lata.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: P. Karpiszen/Bank Żywności w Olsztynie
Redakcja: M. Rutynowski