Ełk, Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Olecko, Region, Regiony
Gospodynie wiejskie rywalizowały o udział w ogólnopolskiej „Bitwie Regionów”
Poznaliśmy zwycięzców powiatowego etapu konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego „Bitwa Regionów”. Odbył się on w niedzielę w Wieliczkach koło Olecka.
W eliminacjach powiatowych dla powiatu ełckiego i oleckiego wzięło udział 20 kół. Najlepsze danie, czyli golonkę na pierzynce przygotowało KGW Róże z Niedźwiedzkich. Jak zrobić zwycięską golonkę – opowiada Jolanta Kochanowska z KGW Róże w Niedźwiedzkich.
Golonka jest doprawiona anyżem i tymiankiem. Gotuje się ją w wodzie i ciemnym piwie, które nadaje jej charakterystyczny smak. Poza tym jest czerwona cebula i przyprawy, którymi się zwykle golonkę doprawia.
II miejsce zdobyły pierogi ze szczupakiem w sosie kurkowym KGW w Wólce Kijewskiej, a III kartofle faszerowane podwędzanym boczkiem KGW w Sedrankach. Najlepsze koło weźmie udział w eliminacjach ogólnopolskich, w których ma szansę wygrać 25 tys. zł i wyjazd ze swoimi produktami na targi do któregoś z unijnych krajów.
– Konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem – mówi Jacek Pawlik, zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa z Olsztyna.
To 6. edycja konkursu. W skali kraju bierze w niej udział ponad 3 500 kół gospodyń, a na Warmii i Maurach 133. Biorąc pod uwagę, że takich kół w warmińsko-mazurskim jest ponad 400, to bardzo dobry wynik.
– Mamy wiele potraw regionalnych – mówi dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Olsztynie Henryk Żuchowski.
W regionie mamy potrawy z ryb, drobiu, mączne. Tutaj na talerzach jest cały przekrój.
W Wieliczkach zaprezentowały się koła gospodyń wiejskich z powiatów ełckiego i oleckiego.
– Mamy wiele znakomitych potraw – podkreśla poseł PiS Wojciech Kossakowski.
To np. kartacze czy kiszka. Takie festyny są cenne, bo sprzyjają integracji.
– KGW Możne przygotowało na konkurs kindziuk – mówi Grzegorz Szyłow.
To potrawa z długa tradycją. Wykorzystuje się w niej flaki zwierzęce, które się faszeruje mięsem i podrobami.
– To okazja do integracji – zaznacza poseł Jerzy Małecki.
Takie spotkania pokazują, że mieszkańcy umieją gotować i się integrować. To także dobra okazja do prezentacji polskiej żywności.
– KGW ze Stradun zaprezentowało dary z jeziora – mówi Ewelina Truszkowska.
To różne potrawy z ryb m.in. kiełbasa czy ryby w słoikach. Nie zabrakło też ciast i chleba ze smalcem.
Na konkurs panie ze Stradun przygotowały frytkę z okonia podaną na plackach z warzyw z sosem kurkowym.
Organizatorem konkurs jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronem medialnym konkursu jest Radio Olsztyn.
Posłuchaj relacji Małgorzaty Zbrożek
Autor: M. Zbrożek
Redakcja: M. Rutynowski