Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Gospodynie wiejskie rywalizowały o udział w ogólnopolskiej „Bitwie Regionów”

Fot. M. Zbrożek

Poznaliśmy zwycięzców powiatowego etapu konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego „Bitwa Regionów”. Odbył się on w niedzielę w Wieliczkach koło Olecka.

W eliminacjach powiatowych dla powiatu ełckiego i oleckiego wzięło udział 20 kół. Najlepsze danie, czyli golonkę na pierzynce przygotowało KGW Róże z Niedźwiedzkich. Jak zrobić zwycięską golonkę – opowiada Jolanta Kochanowska z KGW Róże w Niedźwiedzkich.

Golonka jest doprawiona anyżem i tymiankiem. Gotuje się ją w wodzie i ciemnym piwie, które nadaje jej charakterystyczny smak. Poza tym jest czerwona cebula i przyprawy, którymi się zwykle golonkę doprawia.

00:00 / 00:00

II miejsce zdobyły pierogi ze szczupakiem w sosie kurkowym KGW w Wólce Kijewskiej, a III kartofle faszerowane podwędzanym boczkiem KGW w Sedrankach. Najlepsze koło weźmie udział w eliminacjach ogólnopolskich, w których ma szansę wygrać 25 tys. zł i wyjazd ze swoimi produktami na targi do któregoś z unijnych krajów.

– Konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem – mówi Jacek Pawlik, zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa z Olsztyna.

To 6. edycja konkursu. W skali kraju bierze w niej udział ponad 3 500 kół gospodyń, a na Warmii i Maurach 133. Biorąc pod uwagę, że takich kół w warmińsko-mazurskim jest ponad 400, to bardzo dobry wynik.

Fot. M. Zbrożek

– Mamy wiele potraw regionalnych – mówi dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Olsztynie Henryk Żuchowski.

W regionie mamy potrawy z ryb, drobiu, mączne. Tutaj na talerzach jest cały przekrój.

W Wieliczkach zaprezentowały się koła gospodyń wiejskich z powiatów ełckiego i oleckiego.

00:00 / 00:00

– Mamy wiele znakomitych potraw – podkreśla poseł PiS Wojciech Kossakowski.

To np. kartacze czy kiszka. Takie festyny są cenne, bo sprzyjają integracji.

– KGW Możne przygotowało na konkurs kindziuk – mówi Grzegorz Szyłow.

To potrawa z długa tradycją. Wykorzystuje się w niej flaki zwierzęce, które się faszeruje mięsem i podrobami.

00:00 / 00:00

Fot. M. Zbrożek

– To okazja do integracji – zaznacza poseł Jerzy Małecki.

Takie spotkania pokazują, że mieszkańcy umieją gotować i się integrować. To także dobra okazja do prezentacji polskiej żywności.

– KGW ze Stradun zaprezentowało dary z jeziora – mówi Ewelina Truszkowska.

To różne potrawy z ryb m.in. kiełbasa czy ryby w słoikach. Nie zabrakło też ciast i chleba ze smalcem.

Na konkurs panie ze Stradun przygotowały frytkę z okonia podaną na plackach z warzyw z sosem kurkowym.

00:00 / 00:00

Organizatorem konkurs jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronem medialnym konkursu jest Radio Olsztyn.

Posłuchaj relacji Małgorzaty Zbrożek

Fot. M. Zbrożek

Fot. M. Zbrożek

Fot. M. Zbrożek

Autor: M. Zbrożek
Redakcja: M. Rutynowski

Więcej w konkurs, Koło Gospodyń Wiejskich, Bitwa regionów
Fromborska katedra z prestiżową nagrodą

Katedra we Fromborku zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu Zabytek Zadbany. Konkurs Zabytek Zadbany organizowany przez jest Generalnego Konserwatora Zabytków oraz przez Narodowy Instytut Dziedzictwa. Celem jest pokazywanie...

Zamknij
RadioOlsztynTV