Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
  • Teraz na antenie

    La Pallotina

    Dieta cud

  • Wkrótce

    Bob Dylan

    Jokerman

Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 7 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Gospodynie wiejskie rywalizowały o udział w ogólnopolskiej „Bitwie Regionów”

opis

Fot. M. Zbrożek

Poznaliśmy zwycięzców powiatowego etapu konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich z województwa warmińsko-mazurskiego „Bitwa Regionów”. Odbył się on w niedzielę w Wieliczkach koło Olecka.

W eliminacjach powiatowych dla powiatu ełckiego i oleckiego wzięło udział 20 kół. Najlepsze danie, czyli golonkę na pierzynce przygotowało KGW Róże z Niedźwiedzkich. Jak zrobić zwycięską golonkę – opowiada Jolanta Kochanowska z KGW Róże w Niedźwiedzkich.

Golonka jest doprawiona anyżem i tymiankiem. Gotuje się ją w wodzie i ciemnym piwie, które nadaje jej charakterystyczny smak. Poza tym jest czerwona cebula i przyprawy, którymi się zwykle golonkę doprawia.

00:00 / 00:00

II miejsce zdobyły pierogi ze szczupakiem w sosie kurkowym KGW w Wólce Kijewskiej, a III kartofle faszerowane podwędzanym boczkiem KGW w Sedrankach. Najlepsze koło weźmie udział w eliminacjach ogólnopolskich, w których ma szansę wygrać 25 tys. zł i wyjazd ze swoimi produktami na targi do któregoś z unijnych krajów.

– Konkurs cieszy się coraz większym zainteresowaniem – mówi Jacek Pawlik, zastępca dyrektora Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa z Olsztyna.

To 6. edycja konkursu. W skali kraju bierze w niej udział ponad 3 500 kół gospodyń, a na Warmii i Maurach 133. Biorąc pod uwagę, że takich kół w warmińsko-mazurskim jest ponad 400, to bardzo dobry wynik.

opis

Fot. M. Zbrożek

– Mamy wiele potraw regionalnych – mówi dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Olsztynie Henryk Żuchowski.

W regionie mamy potrawy z ryb, drobiu, mączne. Tutaj na talerzach jest cały przekrój.

W Wieliczkach zaprezentowały się koła gospodyń wiejskich z powiatów ełckiego i oleckiego.

00:00 / 00:00

– Mamy wiele znakomitych potraw – podkreśla poseł PiS Wojciech Kossakowski.

To np. kartacze czy kiszka. Takie festyny są cenne, bo sprzyjają integracji.

– KGW Możne przygotowało na konkurs kindziuk – mówi Grzegorz Szyłow.

To potrawa z długa tradycją. Wykorzystuje się w niej flaki zwierzęce, które się faszeruje mięsem i podrobami.

00:00 / 00:00
opis

Fot. M. Zbrożek

– To okazja do integracji – zaznacza poseł Jerzy Małecki.

Takie spotkania pokazują, że mieszkańcy umieją gotować i się integrować. To także dobra okazja do prezentacji polskiej żywności.

– KGW ze Stradun zaprezentowało dary z jeziora – mówi Ewelina Truszkowska.

To różne potrawy z ryb m.in. kiełbasa czy ryby w słoikach. Nie zabrakło też ciast i chleba ze smalcem.

Na konkurs panie ze Stradun przygotowały frytkę z okonia podaną na plackach z warzyw z sosem kurkowym.

00:00 / 00:00

Organizatorem konkurs jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Patronem medialnym konkursu jest Radio Olsztyn.

Posłuchaj relacji Małgorzaty Zbrożek

opis

Fot. M. Zbrożek

opis

Fot. M. Zbrożek

opis

Fot. M. Zbrożek

Autor: M. Zbrożek
Redakcja: M. Rutynowski

Więcej w konkurs, Koło Gospodyń Wiejskich, Bitwa regionów
opis
Fromborska katedra z prestiżową nagrodą

Katedra we Fromborku zwycięzcą tegorocznej edycji konkursu Zabytek Zadbany. Konkurs Zabytek Zadbany organizowany przez jest Generalnego Konserwatora Zabytków oraz przez Narodowy Instytut Dziedzictwa. Celem jest pokazywanie...

Zamknij
opis
RadioOlsztynTV