Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla
Pierogi z gęsiną, zupa gulaszowa oraz babka ziemniaczana – to tylko niektóre z dań, które przygotują przedstawiciele Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. 27 sierpnia 2016 r. na dziedzińcu zamku w Olsztynie odbędą się pokazy kulinarne połączone z degustacją potraw regionalnych – Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla.
Pokazom kulinarnym na zamkowym dziedzińcu towarzyszyć będą prelekcje na temat ziół, bezalkoholowych napojów regionalnych, miodów oraz lodów naturalnych. Podczas imprezy będzie można nabyć na kiermaszu regionalne produkty żywnościowe: sery z mleka koziego, tradycyjne wędliny, pieczywo, oleje tłoczone na zimno oraz regionalne piwa.
Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej. Region warmińsko-mazurski posiada bowiem w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów takiej żywności, co podnosi konkurencyjność regionu i atrakcyjność turystyczną.(as)