Ełk miodem płynący
47 miodów wzięło udział w konkursie podczas Regionalnego Święta Miodu w Ełku.
Jury uznało, że najlepszy miód lipowy pochodzi z Gospodarstwa Pasiecznego Mostkowo, gryczany z Mazurskiej Pasieki. W kategorii miód wielokwiatowy oraz odmianowy zwyciężyła Małgorzata Kmita, a w kategorii miód rzepakowy Bartnik Mazurski.
Gospodarstwo Pasieczne Bartnik Mazurski ma też w swojej ofercie miody o niecodziennych smakach – mówi Magdalena Dąbek. Firma produkuje miód z cynamonem oraz z imbirem najbardziej ceni sobie jednak tradycyjny miód lipowy. W tym regionie jest bardzo dużo starych lip i miód z nich jest aromatyczny.
W konkursie na najlepsze ciasto z miodem stratowało osiem osób. Wygrał Miodowy puszek Moniki Myszczyńskiej. Ciasto było robione „z głowy» . Był to biszkopt z miodem z miodową polewą, masa z miodem, migdały i orzechy.
Regionalne Święto Miody było ostatnią z cyklu imprez promujących naturalną żywność organizowanych przez samorząd województwa i samorządy lokalne. (mzbroż/łw)