Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 15 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Dlaczego polskie kury znoszą złote jajka? Rozmowa z prezesem Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz

Piotr Lisiecki

Można powiedzieć, że polskie kury znoszą złote jajka. Polskie jajka są rozchwytywane na Zachodzie, więc uderza to nas po kieszeni, gdyż ceny poszły w górę.

Na popyt na nasze drób wpłynęło konieczność wybicia stad na Zachodzie oraz to, że od lipca jesteśmy krajem oficjalnie wolnym od ptasiej grypy. Jednak nad drobiarstwem zbierają się czarne chmury. Zakaz używania pasz sojowych genetycznie modyfikowanych może oznaczać upadek polskich ferm kurzych – przewiduje Piotr Lisiecki – prezes Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz, gość Leszka Cimocha w audycji gospodarczej.

L.Cimoch: W 2016 roku zarejestrowano 51 przypadków salmonelli znalezionych w polskich produktach drobiarskich co stanowiło prawie 45 % wszystkich zgłoszeń dotyczących skażenia mięsa drobiowego i jaj w UE. W tym roku już jest więcej takich przypadków. Poziom sanitarny produkcji jest niski u nas?

Piotr Lisiecki: Jest odwrotnie, jesteśmy czystym producentem, bo mamy stosunkowo nowe fermy, mamy za to nadgorliwych lekarzy weterynarii i każdy przypadek jest nagłaśniany. W dosyć czystych Niemczech każdego roku hospitalizacji podlega 450 osób na skutek zatrucia salmonellą, zdecydowanie więcej niż w Polsce.

L.Cimoch: Dlaczego wśród hodowców powszechny jest pogląd, że salmonella bierze się z pasz ?

Piotr Lisiecki: Może się brać, ale to nie jedyne źródło.

L.Cimoch: Instytut Weterynaryjny w Puławach nie potwierdza tego badaniami. Skąd się bierze salmonella w polskich produktach drobiarskich?

Piotr Lisiecki: W moim przekonaniu do zatrucia dochodzi przy uboju lub przy konsumowaniu. Musimy jako konsumenci uważać, żeby produkty surowe nie leżały razem z gotowymi produktami. Czyste ręce, osobne naczynia to daje większą pewność uniknięcia zatrucia.

L.Cimoch: Do czerwca 2016 roku w Polsce jako środek biobójczy do pasz mógł być stosowany formaldehyd. Teraz już tego preparatu stosować nie można. Jakim świństwem zwalczacie salmonellę u źródła?

Piotr Lisiecki: Ptaki u których stwierdzono salmonellę natychmiast wychodzą z produkcji.

L. Cimoch: Mamy zloty okres dla polskich producentów jaj. Wykryty na fermach w Niemczech, Holandii i Belgii środek o nazwie fipronil doprowadził do wybicia tam wielu stad kur niosek i polskie jaja szerokim strumieniem popłynęły na Zachód. Jednocześnie zaczęło ich brakować w kraju, a więc ceny jaj wzrosły. Do tej pory eksportowaliśmy około 45 % krajowej produkcji jaj , teraz to może być nawet 80 % ?

Posłuchaj rozmowy z Piotrem Lisieckim.

00:00 / 00:00

Redakcja: A.Socha

Przeczytaj poprzedni wpis:
Trzy symbole – wiele kontrowersji. UWM zaprezentował nowe logo

Trzy symbole – wiele kontrowersji. Chodzi o nowe logo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Jury konkursowe wyłoniło projekt, który wywołał wiele komentarzy. Większość z nich jest negatywna....

Zamknij
RadioOlsztynTV