Krew, pot i łzy – czyli Radio Olsztyn gotuje
W ubiegłą niedzielę w Bajkowym Zakątku w Guzowym Piecu odbył się Piknik Rodzinny. Jednym z elementów imprezy był konkurs kulinarny dziennikarzy i leśników. W jury zasiadał m.in. Karol Okrasa. W szranki stanęło 5 ekip. Trzeba było ugotować zupę z produktów wystawionych w barze. Trudność polegała na tym, że gotowanie odbywało się w kotle nad ogniskiem. Drużyna Radia Olsztyn w składzie: Ewelina Wojtowicz, Dorota Grzymska, Robert Lesiński, Łukasz Węglewski i Pan Paweł (z publiczności) ugotowała żurek warmiński. Reszta ekip zdecydowała się na zupę rybną. Zabawa była przednia, ale nie obyło się bez kontuzji. Noże okazały się bardzo ostre, a dym wyciskał z nas łzy. Pośpiech i temperatura od ogniska sprawiły, że wszyscy byliśmy mokrzy od potu.Stąd tytuł audycji: „Krew, pot i łzy – czyli Radio Olsztyn gotuje.” W rezultacie nasz żurek różnicą jednego głosu zajął drugie miejsce.
A oto przepis na żurek w kociołku:
Składniki: boczek wędzony, kiełbasa, olej, cebula, włoszczyzna, ziemniaki, zakwas, śmietana, czosnek, sól, pieprz, świeże zioła, jajka.
Ugotować wywar warzywny. Podsmażyć na oleju boczek z kiełbaską i cebulką. Dolać wywar i ziemniaki. Gdy będą już miękkie, dolać zakwas. Do śmietany dodać posiekany czosnek, zahartować i wlać do kociołka. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Posłuchaj audycji: