Czy tkanka tłuszczowa to samo zło?
W kolejnej odsłonie Radiowej Akademii Zdrowego Odżywiania poruszymy te bardziej i mniej znane fakty związane z tkanką tłuszczową. Będziemy mówić o problemie otyłości i nadwagi, ale też syndromie TOFI, czyli „otyłości ukrytej”.
Poznamy komórki tłuszczowe, które są bardzo pożądane, bo „pożerają” kalorie. Mowa tu o brązowej tkance tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie, a jej zadaniem jest utrzymywanie prawidłowej ciepłoty ciała. Ekspertem będzie dr Emilia Gospodarska z Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN, która przybliży nam zagadnienie „dobrej” i „złej” tkanki tłuszczowej.
Posłuchaj audycji
__________
Radiowa Akademia Zdrowego Odżywiania jest częścią projektu EITFood.eu #AnnualFoodAgenda, który popularyzuje wiedzę na temat zdrowego odżywiania, bezpieczeństwa żywności, innowacji w sektorze rolno-spożywczym oraz problemu marnowania żywności www.annualfoodagenda.com.