Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Ostróda, Pisz, Regiony, Szczytno, Węgorzewo
Czy nowa żywność to konieczność?
Larwy mącznika młynarka w pizzy i w ciasteczkach? To możliwe, a udowodniły to studentki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego podczas warsztatów kulinarnych.
Studentki UWM z katedry pedagogiki przedszkolnej miały za zadanie przygotowanie potraw z larwami tego owada. Pomysł na takie warsztaty wyszedł od entomologa profesora Stanisława Czachorowskiego, którego zdaniem owady są smaczną alternatywą dla niezdrowego, czerwonego mięsa. – To pełnowartościowe, tanie i łatwo przyswajalne jedzenie przyszłości – przekonywał.
Do wyprodukowania białka z owadów potrzebujemy znacznie mniej wody. Przy 8 miliardach ludzi na świecie i ociepleniu klimatu to konieczność – jeśli nie w całości, to przynajmniej w części – uzupełniać naszą dietę takim pokarmem. Są już zaprojektowane urządzenia do hodowli owadów w domu, tak jak na przykład hodujemy pietruszkę, tak będą hodowane owady. Jest to jak najbardziej możliwe
– tłumaczył profesor Czachorowski.
Celem takich warsztatów ma być oswojenie młodzieży z jedzeniem przyszłości. Trzy lata temu Rada Unii Europejskiej uznała larwy chrząszcza mącznika młynarka za nową żywność.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska