Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -2 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Czy nowa żywność to konieczność?

Fot. Liwia Milewska

Larwy mącznika młynarka w pizzy i w ciasteczkach? To możliwe, a udowodniły to studentki Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego podczas warsztatów kulinarnych. 

Studentki UWM z katedry pedagogiki przedszkolnej miały za zadanie przygotowanie potraw z larwami tego owada. Pomysł na takie warsztaty wyszedł od entomologa profesora Stanisława Czachorowskiego, którego zdaniem owady są smaczną alternatywą dla niezdrowego, czerwonego mięsa. – To pełnowartościowe, tanie i łatwo przyswajalne jedzenie przyszłości – przekonywał.

Do wyprodukowania białka z owadów potrzebujemy znacznie mniej wody. Przy 8 miliardach ludzi na świecie i ociepleniu klimatu to konieczność – jeśli nie w całości, to przynajmniej w części – uzupełniać naszą dietę takim pokarmem. Są już zaprojektowane urządzenia do hodowli owadów w domu, tak jak na przykład hodujemy pietruszkę, tak będą hodowane owady. Jest to jak najbardziej możliwe

– tłumaczył profesor Czachorowski.

Celem takich warsztatów ma być oswojenie młodzieży z jedzeniem przyszłości. Trzy lata temu Rada Unii Europejskiej uznała larwy chrząszcza mącznika młynarka za nową żywność.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00
00:00 / 00:00

Fot. Liwia Milewska

 

Fot. Liwia Milewska

Fot. Liwia Milewska

Fot. Liwia Milewska

Fot. Liwia Milewska

Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska

Więcej w studenci, warsztaty, Larwy mącznika młynarka
To przejście od teorii do praktyki. Przyszli lekarze założyli białe fartuchy

Już nie tylko teoria. Teraz dochodzi też kontakt z pacjentem. Na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim odbyła się Ceremonia Białego Fartucha. To uroczystość, w której biorą udział studenci 3....

Zamknij
RadioOlsztynTV