Czy nabiał w diecie to zawsze dobry wybór?
Mleko i przetwory mleczne należą do jednych z najczęściej spożywanych produktów. Są źródłem wapnia, białka, cennych witamin i minerałów. Często podkreśla się właściwości odżywcze nabiału, ale czy zawsze jest on dobrym rozwiązaniem?
Mleko spożywane w nadmiarze nie jest zdrowe. Zwiększa między innymi ryzyko wystąpienia otyłości, cukrzycy, ogranicza wchłanianie żelaza. Które produkty mleczne są najbardziej wartościowe, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na nabiał w zależności od wieku, kto powinien ograniczać tego rodzaju żywność, czym można ją zastąpić? Gościem audycji Na zdrowie jest dr inż. Anna Hinburg – dietetyk kliniczny ze szpitala dziecięcego w Olsztynie.
Posłuchaj audycji Agnieszki Lipczyńskiej
Autor: A. Lipczyńska
Redakcja: M. Rutynowski