Czekolada – jedz z umiarem dla zdrowia serca
Dobre wieści dla miłośników kakaowych łakoci – eksperci przekonują, że jedząc trzy batony czekoladowe w ciągu miesiąca możemy istotnie zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Wiele osób – szczególnie dbających o zbilansowaną dietę – jest przekonanych, że aby żyć zdrowo, należy wyeliminować z codziennego jadłospisu wszelkie słodkie przekąski, z czekoladą na czele. Okazuje się, że założenie to może być błędne.
Rezultaty najnowszego badania, które zaprezentowano na konferencji Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Monachium pokazują bowiem, że umiarkowane spożycie czekoladowych łakoci bywa kluczowe w zapobieganiu problemom z sercem.
Naukowcy z Icahn School of Medicine w Nowym Jorku przeanalizowali pięć badań z udziałem ponad 575 000 uczestników. Uczeni doszli do wniosku, że naturalne składniki czekolady mogą poprawić stan naczyń krwionośnych, co zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Według ekspertów spożywanie trzech czekoladowych batonów miesięcznie zmniejsza ryzyko niewydolności serca aż o 23 %.
Główny autor badania, dr Chayakrit Krittanawong wyjaśnił, w jaki sposób czekolada korzystnie wpływa na nasze zdrowie.
Czekolada o wysokiej zawartości kakao jest ważnym źródłem flawonoidów, które są związane z redukcją stanu zapalnego i wzrostem dobrego cholesterolu. Spożywanie flawonoidów może zwiększać poziom tlenku azotu występującego w organizmie, co z kolei polepsza przepływ krwi i poprawia krążenie
– cytuje eksperta „The Telegraph”.
Warto jednak powściągnąć nieco przedwczesny hurraoptymizm. „Czekolada może mieć także wysoki poziom tłuszczów nasyconych, dlatego niezbędny jest umiar” – przestrzega Krittanawong. Według autorów badania, spożywanie zbyt dużej ilości czekolady może doprowadzić do 17-procentowego wzrostu ryzyka niewydolności serca. Ważne więc, aby po czekoladowy przysmak nie sięgać nazbyt często.
Źródło: PAP Life
Redakcja: A. Dybcio