Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 2 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Cuda z karmelu

Kompozycja na zdjęciu obok powstała całkowicie z karmelu, specjalnie dla Radia Olsztyn. Takie cuda robili uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie pod okiem Mieczysława Chojnowskiego, mistrza świata w cukiernictwie. Aby stworzyć takie dzieła sztuki potrzebne są: cukier, źródło ciepła, cierpliwość i trochę talentu.  To fantastyczna umiejętność, która przyda się choćby do dekorowania mazurków. A te już niebawem będziemy piec, bo przecież Święta Wielkanocne za pasem.

Szkolenie z Mistrzem to jedna z nagród, którą rok temu wygrały dwie uczennice olsztyńskiego „Gastronomika” w Mistrzostwach Uczniów Szkół Cukierniczych w Warszawie. Anna Zielnik i Martyna Pawlak zajęły wówczas 3. miejsce. Dzięki nim inni uczniowie mogli podpatrywać Mistrza. Taka umiejętność podniesie ich kwalifikacje a i my chętniej kupimy wyroby, które nie tylko zachwycą smakiem, ale i oczarują wyglądem.

Takie „cuda” można przygotować także w warunkach domowych.

Potrzebować będziemy: cukier (najlepiej isomalt, który nie wchłania wilgoci), syrop skrobiowy, barwniki spożywcze, smaki (najlepiej kwaskowate), lampę, foremki i palniczek (np. świeczkę).

 

Cukier zagotować do 156 st. C i dolać trochę syropu skrobiowego, kwasek i barwnik, albo kupić gotowy isomalt i podgrzać według instrukcji w mikrofali. Pod lampką (może być biurkowa albo tzw. kwoka) formować kulki i wyciągać delikatnie paseczki na np. płatki kwiatów. Płatki zlepiać ze sobą, uprzednio nagrzewając miejsca ich łączenia. Można też zrobić dmuchane kule za pomocą pompki (rurka z gruszką). Na palcu z małego placuszka karmelu zrobić kapturek, zamknąć go na rurce i delikatnie pompować. Życzę udanej zabawy 🙂

 

Fotorelacja:

Posłuchaj audycji:

00:00 / 00:00
Więcej w serca, karmel, cukier, mistrz cukiernictwa, mistrz świata w cukiernictwie, róże
Świąteczna kapusta modra

Modra - czyli czerwona kapusta to nie lada rarytas - jako  dodatek do wszelkiego rodzaju mięs. Pod warunkiem, że umie się ją zrobić. Nie zliczę ile...

Zamknij
RadioOlsztynTV