Chleb Kopernika na ulicach Olsztyna
Z okazji 660 rocznicy istnienia Olsztyna na ulicach miasta rozdawany był „Chleb Kopernika”, wypieczony według oryginalnej receptury z epoki wielkiego astronoma.
Z okazji jubileuszu jedna z prywatnych piekarni przygotowała 6 600 takich bochenków z logo miasta. Recepturę z z przełomu XV i XVI wieku przekazał historyk Jan Gancewski.
Taki chleb był wypiekany na zakwasie z grubo mielonej mąki żytniej z dodatkiem soli, kminku i szafranu, czasem z niewielką ilością suszonego czosnku lub cynamonu. W czasach Kopernika była ona powszechna na zamkach kapituły warmińskiej i zakonu krzyżackiego.
Jak powiedział PAP dr Gancewski – ówczesny chleb był okrągły, miał do pół metra średnicy i ważył nawet 3 kilogramy. Obecny był na dworach biskupich i krzyżackich, a także w domach mieszczan i rzemieślników.
„Chleb Kopernika” rozdawany był także pod Starym Ratuszem gdzie odsłonięto makietę Starego Miasta. Powstała m.in. z odlewu kluczy, które przez kilka miesięcy przekazywali mieszkańcy i jest przystosowana do potrzeb niewidomych. (kan/łw)



























