Branża piekarnicza w dobie pandemii. Posłuchaj audycji Po Pierwsze Gospodarka
Gościem Leszka Cimocha w audycji Po Pierwsze Gospodarka Zbigniew Dąbkowski – właściciel piekarni i sieci sklepów w Olsztynie. Z jakimi problemami boryka się branża piekarnicza?
Firma Zbigniewa Dąbkowskiego zatrudnia 130 osób, w asortymencie ma około 200 pozycji. Jak pandemia wpłynęła na branżę piekarniczą?
Odbiło się to niestety na wielkości spożycia. Zauważalny był spadek produkcji. Produkcja spadła o 20 proc. Jest też moda na niejedzenie pieczywa. Co jest błędem, bo pieczywo jest zdrowie i każdy znajdzie coś dla siebie w tym asortymencie. Sama pandemia nie zmieniła przyzwyczajeń – mamy stałych klientów, przyzwyczajonych do danego smaku (…).
– mówi Zbigniew Dąbkowski.
Rosnące ceny prądu, gazu, ale także podstawowego surowca jakim jest mąka – to największe bolączki producentów pieczywa. Jak dodał gość audycji, bardzo ważne są też kwestie płac. Dobry pracownik, a takich w firmie Zbigniewa Dąbkowskiego nie brakuje, zasługuje na godną pensję.
Dla mnie człowiek jest wartością samą w sobie. Mogę zmienić maszynę, człowieka trudno jest wyszkolić, nauczyć współpracy z ludźmi. Cenimy to, że mamy pracowników jeszcze z czasów, kiedy zaczynaliśmy działalność.
Tematami rozmowy gospodarczej były także plany uruchomienia zbóż z rządowych rezerw, ceny regulowane i współpraca z dyskontami.
Posłuchaj rozmowy Leszka Cimocha
Redakcja: A. Niebojewska