Bliższe Spotkania – 28.08.2020
Odkrycie w Boleszynie, „Turystyka w mig”, szkolenia dla przyszłych wolontariuszy, kiszonki oraz przekazywanie wiedzy TEDx – to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiała Małgorzata Sadowska- Bartoszewicz.
W Poradniku Turysty Małgosia Sadowska-Bartoszewicz i jej goście zachęcali do spania pod gołym niebem i odwiedzania miast i miasteczek zrzeszonych w sieci Cittaslow.
Posłuchaj rozmowy
Podczas prowadzenia prac konserwatorskich w kościele św. Marcina w Boleszynie, w powiecie nowomiejskim, dokonano ciekawego odkrycia. Z księdzem Piotrem Nowakiem, proboszczem parafii rozmawiał Andrzej Piedziewicz.
Posłuchaj rozmowy
Prace konserwatorskie w kościele nadzoruje Elbląska Delegatura Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków pod kierownictwem Sławomira Mioduszewskiego. O szczegółach Aneta Pastuszka.
Posłuchaj rozmowy
Już niedługo mieszkańcy Pasłęka będą mogli sprawdzać czas zerkając na zabytkowy zegar na wieży kościoła św. Bartłomieja. Liczący prawie 100 lat zegar przeszedł gruntowny remont. Z księdzem Dariuszem Kułakowskim, proboszczem parafii św. Józefa w Pasłęku rozmawiała Aneta Pastuszka.
Posłuchaj rozmowy
Obiekty i usługi turystyczne coraz częściej dostępne są dla osób z niepełnosprawnościami. Likwidowane są bariery architektoniczne. A co z osobami głuchymi? O tym Marlena Rogowska, dyrektor Biura Zachodniomazurskiej Lokalnej Organizacji Turystycznej, koordynatorka projektu „Turystyka w mig”.
Posłuchaj rozmowy
Zwierzęta bezdomne i niechciane, które straciły swój dom trafiają zazwyczaj do schronisk. Psy i koty nie zawsze mogą odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Organizacja Masurian Project rozpoczyna cykl szkoleń dla osób opiekujących się czworonogami lub chcących w przyszłości pracować z nimi. Celem projektu jest poprawa życia zwierząt przebywających w schronisku, ale nie tylko. O szczegółach mówiła Dorota Myślak.
Posłuchaj rozmowy
Kiszenie to jedna z najstarszych metod konserwowania i przechowywania żywności. Obecnie kiszonki wracają do łask. Zdrowa moda wkroczyła na stoły i do spiżarni nie tylko w postaci kiszonej kapusty czy ogórków. Kiszonki i proces fermentacji zafascynowały olsztyńskiego fotografa Jarosława Poliwko.
Posłuchaj rozmowy
W Olsztynie trwają przygotowania do pierwszej na Warmii i Mazurach konferencji TEDx. Jest to wydarzenie wzorowane na naukowych konferencjach. O szczegółach Olaf Serafin ze Stowarzyszenia Olsztyn 2.0.
Posłuchaj rozmowy
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy za D. Kucharzewska