Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 1 °C pogoda dziś
JUTRO: 9 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Bliższe Spotkania – 24.11.2023

Fot. A. Bruchwald

O pasji pieczenia chleba i działalności Banku Żywności rozmawiały z gośćmi Bliższych Spotkań Izabela Malewska i Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz.

Działa coraz więcej punktów, w których można kupić tradycyjne, rzemieślnicze pieczywo, wypiekane na miejscu. Powstają też miejsca w których domowego piekarnictwa można się nauczyć. Nie chodzi tylko o receptury. Eksperci polecają również wykorzystanie dawnych odmian zbóż. O pasji pieczenia chleba mówili Bohdan Stankiewicz z Gospodarstwa Ekologicznego EKO-Złotna i Mazurskiej Akademii Wypieków Tradycyjnych oraz Agnieszka i Marek Nowiccy z Kalwy, założyciele Domu Chleba.

Jakie projekty realizuje Bank Żywności w Olsztynie? O akcje, plany i bieżącą działalność zapytaliśmy prezesa banku Marka Borowskiego.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

00:00 / 00:00

Redakcja: K. Ośko za I. Malewska / M. Sadowska-Bartoszewicz

Więcej w Bank Żywności, chleb
Jak powstaje zdrowa żywność? Ośrodek edukacyjny pokaże cały proces

Olsztyński Bank Żywności otworzy ośrodek edukacyjny. Placówka powstanie w miejscowości Dłużec w gminie Piecki. Władze gminy podpisały z bankiem porozumienie o wynajęciu na 30 lat budynku...

Zamknij
RadioOlsztynTV