Bliższe Spotkania – 24.11.2023
O pasji pieczenia chleba i działalności Banku Żywności rozmawiały z gośćmi Bliższych Spotkań Izabela Malewska i Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz.
Działa coraz więcej punktów, w których można kupić tradycyjne, rzemieślnicze pieczywo, wypiekane na miejscu. Powstają też miejsca w których domowego piekarnictwa można się nauczyć. Nie chodzi tylko o receptury. Eksperci polecają również wykorzystanie dawnych odmian zbóż. O pasji pieczenia chleba mówili Bohdan Stankiewicz z Gospodarstwa Ekologicznego EKO-Złotna i Mazurskiej Akademii Wypieków Tradycyjnych oraz Agnieszka i Marek Nowiccy z Kalwy, założyciele Domu Chleba.
Jakie projekty realizuje Bank Żywności w Olsztynie? O akcje, plany i bieżącą działalność zapytaliśmy prezesa banku Marka Borowskiego.
Posłuchaj wypowiedzi
Redakcja: K. Ośko za I. Malewska / M. Sadowska-Bartoszewicz