Bliższe Spotkania – 21.07.2021
„Kolorowy Olsztyn”, bezpieczeństwo nad wodą, Radio od kuchni oraz Rowerem po Warmii to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawia Małgorzata Sadowska – Bartoszewicz.
Od kilku lat poszukuje sztuki w przestrzeni miejskiej. O swojej pasji opowiada Krzysztof Cegiełka, fotograf i podróżnik z Olsztyna, autor strony „Kolorowy Olsztyn”.
A w Poradniku Turysty o bezpieczeństwie nad wodą.
Zasady bezpiecznego wypoczynku nad akwenami wodnymi przypomina Dariusz Rokus, doradca wojewody warmińsko – mazurskiego ds. bezpieczeństwa, a także płetwonurek z Grupy Specjalnej Płetwonurków RP.
Korzystając ze sprzętu wodnego należy pamiętać o prawidłowym ubraniu kamizelki ratunkowej.
Mają je na sobie także ratownicy – wyszkoleni specjaliści, którzy dbają o bezpieczeństwo wypoczywających w naszym regionie żeglarzy. Marek Lewiński rozmawiał na ten temat z Dariuszem Lumą, ratownikiem Mazurskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego.
A w cyklu „ Rowerem po Warmii” Marek Lewiński przyjechał z dawnego ośrodka rządowego w Łańsku do miejscowości Pluski. Ewelina Godzieba z Nadleśnictwa Nowe Ramuki opowiada między innymi o Gościńcu Niborskim, którego fragmentami jechał autor audycji.
Jak w każdą letnią środę „Radio od kuchni”. Polędwiczki wieprzowe w pudrze z grzybów suszonych, babka ziemniaczana, przekąska z polędwicy dojrzewającej z kaszą gryczaną oraz golonka – to potrawy, które z mistrzem kuchni Maciejem Maciejewskim przygotuje Aleksandra Juszkiewicz z Giżycka, zwyciężczyni dziewiątej edycji MasterChef Polska, autorka książki „Kuchnia polska jest zaskakująca, pełna smaków i wariacji… oraz Jarosław Flis z Zakładu Wędliniarskiego „Flis-Pol” z Miłomłyna. Nad wszystkim czuwa nasza redakcyjna koleżanka Dorota Grzymska.
O swojej książce z przepisami tradycyjnymi z Warmii i Mazur mówi Aleksandra Juszkiewicz, z wykształcenia biolożka, z zamiłowania kucharka.
Jak rozpoznać dobrą wędlinę mówi Jarosław Flis z Zakładu Wędliniarskiego „Flis-Pol” z Miłomłyna, należącego do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, który dostarczył wieprzowinę na dzisiejsze potrawy.
D. Kucharzewska