Bliższe Spotkania – 20.10.2022
Olimpiada oraz szef kuchni to tematy, na które z gośćmi Bliższych Spotkań rozmawiały Izabela Malewska i Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz.
Już po raz dziewiąty Instytut Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie zachęca uczniów szkół średnich do udziału w Olimpiadzie Wiedzy o Mediach. Zgłoszenia przyjmowane będą do końca października.
Jak ważna jest tego typu edukacja? O tym mówiła dr Magdalena Żmijkowska z Instytutu Dziennikarstwa i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Dziś, 20 października przypada Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Święto obchodzone od 2004 roku.
Ostatnie lata zmieniły podejście Polaków do gotowania. Teraz przyrządzanie posiłków to nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się nie tylko starsi, ale i młodzi ludzie. A jak przygoda z gotowaniem zaczęła się u pani Agnieszki Wesołowskiej, szefowej kuchni w jednej z restauracji w Rynie?
Czy młodzi ludzie są zainteresowani nauką zawodu kucharza? O tym mówiła Wioletta Róża Rutkowska, dyrektorka Zespołu Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie.
Dlaczego wybrali Zespół Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie mówili uczniowie klasy IV technikum: Aleksander Czajkowski i Ewelina Pieńkosz
Redakcja: A. Niebojewska za D. Kucharzewska